Zemřel populární slovenský herec a komik Milan Lasica. Bylo mu 81 let

Magazín Kultura ČTK Magazín, Kultura, ČTK
Aktualizováno 19. 7. 2021 7:50
Ve věku 81 let tuto neděli zemřel populární slovenský komik, herec a zpěvák Milan Lasica. Napsal to deník SME. Podle něj Lasica zemřel při vystoupení s orchestrem Bratislava Hot Serenaders v bratislavském Štúdiu L+S. Během zpěvu zkolaboval a lékařům se ho již nepodařilo oživit. Soustrast rodině a blízkým vyjádřila mimo jiné slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger.
Milan Lasica během vystoupení s orchestrem Bratislava Hot Serenaders. | Video: Serenaders.sk

Lasica s Bratislava Hot Serenaders oslavoval 30. výročí založení orchestru a 20. výročí vzájemné spolupráce. "Byla to náhlá srdeční příhoda. Byl jsem tam a pomáhal s kolegy s resuscitací, než přijela záchranka. Dozpíval písničku Ja som optimista, byla děkovačka asi dvakrát a najednou se pomalu sesunul k zemi," citoval jednoho z diváků koncertu Denník N.

Soustrast rodině a blízkým vyjádřilo podle agentury TASR mnoho lidí včetně politiků. Prezidentka Čaputová vyzdvihla Lasicův nenapodobitelný humor a hlubokou moudrost. Podle ní měl Lasica dar jako nikdo jiný hovořit a dělat správné věci tím nejlepším a nejzábavnějším způsobem a svým uměním přinášel lidem radost. "Mám pocit, jako by se na chvíli zastavil čas a svět už nebude stejný. Bude v něm něco důležitého chybět," uvedla na sociální síti Čaputová. "Přinášel lidem radost doslova do poslední chvíle, protože jeho život skončil tam, kde strávil více než šest úžasných desetiletí - na jevišti milovaného divadla," dodala.

"Dnes nás navždy opustil mistr humoru a satiry Milan Lasica. Čest jeho památce. Nikdy nezapomeneme," napsalo na Facebooku slovenské ministerstvo kultury, které vyjádřilo soustrast rodině.

Jen málo lidí dokázalo v těžkých časech přinést naději, že bude lépe, vzpomněl na Lasicu bratislavský primátor Matúš Vallo. "Slovensko přišlo o jednu z největších osobností kulturního a společenského života," cituje agentura TASR z Facebooku slovenského parlamentu. Slovenský expremiér Peter Pellegrini ocenil mimo jiné Lasicův "neopakovatelný humor, nadhled a schopnost pojmenovat věci pravými jmény".

"Smutná zpráva. Zemřel Milan Lasica. Muž chytrého humoru a noblesy, mistr slova. Herec, zpěvák, autor, textař. Upřímnou soustrast nejbližším," napsalo v noci na Facebooku české ministerstvo kultury. "Nechal jste obrovskou stopu v našem divadle, nechal jste obrovskou stopu v nás. Budete nám chybět, mistře," komentoval úmrtí slovenský Divadelní ústav. "Byl vlídný, noblesní, vtipný, povzbudil nás, podpořil. Stále mu budeme vděční," vzpomněla na Lasicu dnes scenáristka, režisérka a spisovatelka Eva Borušovičová.

Milan Lasica se narodil 3. února 1940 ve středoslovenském Zvolenu. Brzy poté se rodina přesunula do Bratislavy, kde vystudoval dramaturgii. Kromě filmového i divadelního herectví režíroval několik televizních snímků, věnoval se hudbě, psaní textů i scenáristice. Ještě za studií začal vystupovat ve dvojici s Júliem Satinským, se kterým založili Divadlo na korze. 

Po sovětské okupaci v roce 1968 komunistické úřady divadlo rozpustily a Lasica se Satinským nalezli dočasný azyl v divadle Večerní Brno a na bratislavské Nové scéně.

Do povědomí veřejnosti se vrátili spoluprací se skladatelem Jarem Filipem a také díky televiznímu programu Ktosi je za dverami. 

V roce 1989 se Milan Lasica stal vedoucím bratislavského Studia S, které se později přejmenovalo na Štúdio L+S. Byl také populárním hercem, účinkoval například ve filmech Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Tři veteráni, Vážení přátelé, ano nebo Obsluhoval jsem anglického krále.

V roce 2003 dostal od českého prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy.

 

Právě se děje

Další zprávy