"Velkolepý punkový kytarista." Zemřel Keith Levene, zakládající člen The Clash

ČTK ČTK
13. 11. 2022 12:34
Jako zakládající člen punkové skupiny The Clash ovlivnil několik generací rockových kytaristů. Keith Levene zemřel uplynulý pátek ve svém domě v anglickém Norfolku ve věku 65 let, oznámila britská média s odvoláním na jeho přátele.
Punková dvojice: Kytarista Keith Levene (vlevo) z The Clash a zpěvák John Lydon, známý jako Johnny Rotten z kapely Sex Pistols.
Punková dvojice: Kytarista Keith Levene (vlevo) z The Clash a zpěvák John Lydon, známý jako Johnny Rotten z kapely Sex Pistols. | Foto: Mike Maloney (CC0 1.0)

"Byl bezpochyby jedním z nejvynalézavějších, nejodvážnějších a nejvlivnějších kytaristů všech dob," napsal spisovatel Adam Hammond, který smrt svého přítele oznámil. Levene trpící rakovinou jater po sobě zanechal dědictví v podobě trvajícího vlivu na britskou rockovou hudbu, uvádí list The Guardian.

"Prozkoumal možnosti, co se dá s kytarou dělat," řekl o zesnulém vzoru kytarista John Frusciante z kalifornských Red Hot Chili Peppers, jenž svého času popsal Levenův styl jako velkolepý. Zvuk, jaký vytvořil, připomínal "rozemleté diamanty vystřelené vysokotlakou hadicí", prohlásil baskytarista Andy Bell, který hrával s britskou skupinou Oasis.

Levene, narozený na severu Londýna jako Julian Levene, založil The Clash s kytaristou Mickem Jonesem a baskytaristou Paulem Simononem v 70. letech, když mu bylo teprve 18 let.

Některé jeho skladby jsou na prvním albu kapely, ze které však odešel dřív, než dosáhla úspěchu. Ještě předtím sehrál klíčovou roli při přesvědčování zpěváka Joea Strummera, aby odešel ze své tehdejší skupiny a stal se frontmanem The Clash, připomíná BBC.

Poté se Levene přidal ke skupině Public Image Ltd, ve které se sešel se zpěvákem Johnem Lydonem z rozpadlých Sex Pistols. Právě zážitek z koncertu Sex Pistols vedl svého času Leveneho k přesvědčení, že punk je ta správná cesta také pro The Clash.

Později se muzikant přestěhoval do Los Angeles, kde spolupracoval s Red Hot Chili Peppers a hiphopovými formacemi.

Spisovatel Hammond uvedl, že jeho přítel žil dva roky s rakovinou jater, přesto byla smrt nečekaná. "Měl tolik plánů a tolik rozdělaných věcí," řekl podle BBC.

Levene právě dokončil knihu o Public Image Ltd, kterou napsal s Hammondem, a pracoval na hudbě, jež by knihu doprovázela. "Zemřel smířený a milovaný," doplnila kytaristova partnerka Kate Ransfordová podle The Guardian.

Skladba What's My Name z prvního alba britských The Clash je jednou z těch, na kterých se Keith Levene autorsky podílel. | Video: Youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy