Zemřel herec, dabér a dlouholetý ředitel divadla Karel Richter, bylo mu 96 let

ČTK ČTK
5. 8. 2022 13:54
Ve věku 96 let tento pátek zemřel Karel Richter, divadelní, filmový a televizní herec, dabér i dlouholetý ředitel Divadla Jiřího Wolkera. Veřejné rozloučení s držitelem Ceny Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu se uskuteční 17. srpna ve dvanáct hodin ve Velké obřadní síni krematoria Strašnice.
Divadelní, filmový a televizní herec, zkušený dabér a také dlouholetý ředitel Divadla Jiřího Wolkera zemřel ve věku 96 let.
Divadelní, filmový a televizní herec, zkušený dabér a také dlouholetý ředitel Divadla Jiřího Wolkera zemřel ve věku 96 let. | Foto: Jan Richter

"Svůj život Karel Richter zasvětil především divadlu, když si svoji první roli zahrál v deseti letech v Divadle Míly Mellanové. V jeho angažmá pak působil do roku 1949, kdy se postupně přejmenovalo na Městské divadlo pro mládež," uvedl hercův vnuk Jan Richter.

Členem souboru Divadla Jiřího Wolkera se herec stal roku 1949. V roce 1973 se pak ujal jeho řízení, vedl jej do roku 1990.

Tvorbě pro děti a mládež intenzivně věnoval většinu profesního života a významně přispěl k jeho rozvoji a popularizaci. Za jeho éry bylo Divadlo Jiřího Wolkera místem, kde se rodily herecké talenty jako Dagmar Havlová, Martina Hudečková, Ivan Vyskočil či Ivana Andrlová. V roce 1983 dostal titul zasloužilého umělce.

Karla Richtera proslavil rovněž jeho hlas. Už v roce 1940 udělal první zkušenost při namluvení desky Karafiátových Broučků. Nejvíce se ale do povědomí veřejnosti zapsal dabingem pro film, televizi, rozhlas či reklamu. Této oblasti se naplno věnoval od 60. let až do posledních chvil svého života. Stojí za ním stovky nadabovaných rolí ve filmech Fantomas se zlobí, Pearl Harbor, Titanik a Gladiátor nebo seriálech M*A*S*H, Haló, haló, Kojak i dokumentech.

Roku 1996 obdržel Senior prix od Herecké asociace. Za více než osmdesátiletou uměleckou kariéru spolupracoval s většinou významných herců, například Lídou Baarovou, Janem Werichem, Janem Horníčkem či Milošem Kopeckým.

VIDEO: Přežije český dabing?

Herci a studia se přou o výši honorářů za dabing. Kolik peněz se v dabingu točí? A neprohraje dabování souboj s titulky? Debatují herec a dabér Michal Jagelka a majitel dabingového studia Petr Sitár. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy