Zemřel nejstarší držitel Oscara Christopher Plummer, hrál i ve Star Treku

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 2. 2021 21:13
Ve věku 91 let tento pátek ve Spojených státech zemřel kanadský herec Christopher Plummer. S odvoláním na jeho manažera o tom informovala agentura AP. V roce 2012 získal Plummer Oscara za film Začátky. Stal se tehdy nejstarším hercem, který kdy ocenění americké akademie dostal. Známý byl také rolí kapitána von Trappa v muzikálu Za zvuků hudby z roku 1965.
Oscara dostal Plummer v roce 2012 za vedlejší roli ve filmu Začátky.
Oscara dostal Plummer v roce 2012 za vedlejší roli ve filmu Začátky. | Foto: Reuters

Plummer zemřel ve svém domě v americkém státě Connecticut. Hercův manažer Lou Pitt uvedl, že s ním v okamžiku smrti byla manželka, britská herečka Elaine Taylorová. "Chris byl mimořádný muž, který hluboce miloval a ctil svou profesi," uvedl Pitt. "Byl národním pokladem, který byl pyšný na své kanadské kořeny," dodal.

Plummer účinkoval v desítkách filmů, televizních inscenací a divadelních her. Největší slávu mu přinesl muzikál Za zvuků hudby, v němž po boku Julie Andrewsové ztvárnil roli ovdovělého rakouského barona von Trappa.

Plummer film neměl příliš v lásce. "Je to hrozné, sentimentální a ulepené. Museli jsme se hrozně snažit, abychom tam dostali alespoň kapičku humoru," řekl v roce 2011 listu The Hollywood Reporter. Svou postavu označil za plochou a bez špetky humoru. Agentura Reuters ale připomíná, že se později se snímkem přece jen smířil. V posledních letech o něm hovořil jako o "skvělém filmu", na který je pyšný.

V 70. letech minulého století si Plummer zahrál vysloužilého lupiče v komedii Návrat Růžového pantera (1975) nebo detektiva Sherlocka Holmese v kriminálním filmu Vražda na úrovni (1979). Objevil se ale také ve sci-fi snímku Star Trek VI: Neobjevená země (1991).

Nejstarší herec, který získal Oscara

Po roce 2000 zaujal v Poslední neděli (2009), kde ztvárnil ruského spisovatele Lva Tolstého v závěrečném období jeho života. Za tuto roli byl poprvé nominován na Oscara. Zlaté sošky se ale dočkal až v roce 2012, kdy ji převzal za vedlejší roli v Začátcích. Ztvárnil muže, který ve vysokém věku po smrti své ženy přizná, že je homosexuál.

Plummer Oscara získal, když mu bylo 82 let, a stal se tak nejstarším hercem, který kdy ocenění obdržel. "Jsi jen o dva roky starší než já, drahoušku," řekl tehdy zlaté sošce Plummer, který se narodil v roce 1929 v Torontu. "Kde jsi byl celý můj život," dodal.

Plummer získal také divadelní cenu Tony a televizní Emmy, nominován byl i na hudební Grammy.

Dále účinkoval ve filmu Čistá duše (2001), ztvárnil titulní roli v Imagináriu dr. Parnasse (2009), podílel se na dramatu Muži, kteří nenávidí ženy (2011), hudební komedii Druhá míza (2015) nebo road movie Tři na cestě (2018). Jedním z posledních snímků, na kterých pracoval, byla kriminální komedie Na nože (2019).

V roce 2017 nahradil Plummer v dokončovaném filmu Všechny prachy světa představitele jedné z hlavních rolí Kevina Spaceyho, který byl několika lidmi nařčen ze sexuálního obtěžování mužů. Režisér filmu Ridley Scott přetočil všechny scény se Spaceym zhruba měsíc a půl před premiérou. Za roli ve filmu Všechny prachy světa byl Plummer nominován na Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy