Zemřel jednaosmdesátiletý zpěvák Bill Withers, proslavil ho hit Ain’t No Sunshine

ČTK ČTK
3. 4. 2020 19:32
Ve věku 81 let zemřel zpěvák Bill Withers, který se proslavil hity Ain't No Sunshine, Lean on Me nebo Lovely Day. Držitel tří cen Grammy podlehl srdečním komplikacím, informoval hudební magazín Rolling Stone, který se odvolává na prohlášení rodiny soulové legendy. Podle agentury AP písničkář zemřel v pondělí v Los Angeles.
Bill Withers.
Bill Withers. | Foto: ČTK

"Jsme zdrceni ztrátou našeho milovaného, oddaného manžela a otce," uvedla rodina, podle níž Withersova hudba 'navždy patří světu'. "V této těžké době se rodina modlí, aby jeho hudba poskytovala pohodu a zábavu," uvedla.

Jeden z největších hitů soulového písničkáře Lean on Me (Opři se o mě) se v současné koronavirové krizi skutečně dočkal mnoha nových amatérských verzí a stal se hymnou naděje a solidarity. Píseň zazněla také při inauguracích amerických prezidentů Billa Clintona a Baracka Obamy.

Withers vydal pouze osm alb, v roce 1985 se stáhl do ústraní. Přesto zanechal "neuvěřitelnou stopu ve světě hudby a celkově v kultuře", poznamenal Rolling Stone.

Ačkoli některé z nejznámějších Withersových písní pochází už ze 70. let, mnohé z nich jsou dodnes oblíbené. Mezi největší hity patří Ain’t No Sunshine, Lean On Me, Grandma’s Hands, Use Me nebo Lovely Day. Ain’t No Sunshine a Lean on Me jsou na seznamu 500 nejlepších písní všech dob časopisu Rolling Stone.

V roce 2015 byl Withers v Clevelandu uveden do Rokenrolové síni slávy.

 

Právě se děje

Další zprávy