Zemřel hispanista Josef Forbelský. Životní práci překladatele ocenil i španělský král

ČTK ČTK
15. 11. 2022 9:48
Toto pondělí večer zemřel hispanista Josef Forbelský, bylo mu 91 let. Psal o dějinách španělské literatury, překládal latinskoamerické autory a roku 2017 získal Cenu Josefa Jungmanna za převod románu Persiles a Sigismunda od Miguela de Cervantese do češtiny. Španělský král Forbelského vyznamenal za celoživotní odbornou práci věnovanou španělskému jazyku a kultuře.
Hispanista, překladatel a pedagog Josef Forbelský při přebírání Ceny Josefa Jungmanna (snímek z roku 2017).
Hispanista, překladatel a pedagog Josef Forbelský při přebírání Ceny Josefa Jungmanna (snímek z roku 2017). | Foto: ČTK

Rodák z obce Skřivany u Nového Bydžova se po studiích španělštiny, češtiny a francouzštiny na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy stal učitelem na střední škole. Později se Forbelský vrátil na Karlovu univerzitu jako pedagog, v roce 1991 se habilitoval jako docent španělské literatury.

Vedle četných odborných studií a článků napsal rozsáhlou publikaci Španělská literatura 20. století. V roce 2006 vyšla jeho historická práce o česko-španělských vztazích v době třicetileté války Španělé, Říše a Čechy v 16. a 17. století: osudy generála Baltasara Marradase. Před devíti lety nakladatelství Academia vydalo Forbelského vzpomínkovou knihu Svět se mnou, svět beze mě.

Jako literární překladatel se vedle Cervantese věnoval také autorům jako Lope de Vega, Gabriel García Márquez či Jorge Luis Borges. Forbelského překlad románu Persiles a Sigismunda byl prvním převodem Cervantesova posledního díla do češtiny.

Řád Isabely Katolické, který uděluje španělský král na návrh ministerstva zahraničních věcí, dostal Forbelský s třemi dalšími hispanisty z České republiky v roce 2003. Řád je vyznamenáním za činnost ve prospěch španělského národa a pro zlepšení jeho spolupráce s mezinárodním společenstvím.

 

Právě se děje

Další zprávy