Zemřel herec Otakar Brousek, muž s nezaměnitelným hlasem

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 3. 2014 10:47
Ve věku 89 let zemřel v pátek časně ráno po dlouhé nemoci dlouholetý člen Divadla na Vinohradech Otakar Brousek. Jeho osobnost připomene Česká televize aktuálně zařazeným programem.
Otakar Brousek starší.
Otakar Brousek starší. | Foto: Profimédia

Praha - Ve věku 89 let zemřel v pátek časně ráno po dlouhé nemoci v jedné z pražských nemocnic dlouholetý člen Divadla na Vinohradech Otakar Brousek.

Na Vinohradech působil od roku 1959 přes čtyři desetiletí, seděl stále ve stejné šatně na jednom místě. Na jevišti vytvořil téměř 140 rolí klasického i současného repertoáru, například v inscenacích Boris Godunov, Julius Caesar, Král Krysa nebo Tartuffe.

Brousek byl doyenem souboru vinohradského divadla, kam nastoupil po působení u ochotníků a pak v kladenském divadle. Od roku 1946 byl členem Studia Národního divadla.

Jeho celoživotní mistrovství v činohře ocenila Herecká asociace v roce 2004 Thálií.

Otakar Brousek na jevišti Divadla na Vinohradech při oslavě pětaosmdesátých narozenin.
Otakar Brousek na jevišti Divadla na Vinohradech při oslavě pětaosmdesátých narozenin. | Foto: ČTK

"Otík Brousek bude do posledních dnů života stále se mnou. Byl to vzácný člověk, vzácný kolega. Věděla jsem, že je nemocný a všechno o jeho stavu, nicméně je to pro mě velmi smutná zpráva," řekla herečka Gabriela Vránová. Byla jeho partnerkou na jevišti vinohradského divadla, například v Maryše. Ačkoli byl Brousek o patnáct let starší, velmi si prý rozuměli. "Zůstane vzorem herecké a lidské noblesy. Takoví lidé se nerodí každý den," dodala.

Otakar Brousek vypráví pohádku o princi se šroubkem. Podívejte se.
Otakar Brousek vypráví pohádku o princi se šroubkem. Podívejte se.

Blízkým kolegou byl i pro herečku Hanu Maciuchovou. "Otíček byl jedním z posledních bardů. Laskavý, oduševnělý, gentleman. Ráda jsem se s ním potkávala na jevišti. Mnohokrát jsme spolu recitovali při různých příležitostech," řekla. Připomněla, že Brousek rozuměl poezii a uměl ji přednášet. "Byl člověk plný humoru, ale také hluboká bytost. Myslím si, že v devětaosmdesáti letech věděl, že smrt je jeho součástí," poznamenala.

Jako na vynikajícího herce a dobrého člověka vzpomíná na Brouska i jeho další kolegyně Daniela Kolářová, která s ním naposledy pracovala na hře Jistě, pane ministře. "Byl vždy perfektně připravený a držel se v obrovské fyzické formě. Byl to dobrý chlapík," reagovala. Na vinohradském jevišti naposledy hrál loni v květnu.

Brousek od roku 1946 spolupracoval s rozhlasem a později s televizí. Jeho typický zvučný hlas a precizní dikce našly uplatnění především v recitačním umění a dabingu, za který získal v roce 1996 Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství.

S manželkou Ludmilou Rubanovičovou při přebírání Thálie v roce 2004.
S manželkou Ludmilou Rubanovičovou při přebírání Thálie v roce 2004. | Foto: ČTK

I když film byl k němu poněkud macešský, jeho filmografie čítá kolem čtyřiceti titulů ve snímcích psychologických, kriminálních i historických. Hrával vysokoškolsky vzdělané muže, historické osobnosti i důstojníky, kupříkladu v titulech Andělská tvář, Můj brácha má prima bráchu, Viléma z Rožmberka ve Svatbách pana Voka či císaře Josefa II. v seriálu F. L. Věk a dalších televizních projektech, jako jsou Hříšní lidé města pražského nebo Návštěvníci.

Otakar Brousek s vnukem Ondřejem při předávání Českých lvů v roce 2008.
Otakar Brousek s vnukem Ondřejem při předávání Českých lvů v roce 2008. | Foto: ČTK

Brousek, jehož maminka byla nadšenou ochotnicí a odmalička v něm pěstovala lásku k recitaci a divadlu, založil známý herecký rod.

Jeho syn Otakar mladší i vnuk Ondřej hrají také ve vinohradském divadle, do rodiny patří i zeť Ladislav Potměšil a dcera Jaroslava. Brouskova manželka Luka (Ludmila) Rubanovičová je bývalou tanečnicí Národního divadla a herečkou.

Osudy své rodiny sepsal v knize z roku 2002 Otakar Brousek o sobě ... sága rodu Brousků. Jeho život přiblížila i kniha Nekončící potlesk aneb Galerie nezapomenutelných od publicisty Davida Laňky.

Rozloučení pro veřejnost a kolegy se uskuteční ve středu 19. března od 11 do 13 hodin v hledišti vinohradského divadla. Dnes od 18 hodin bude v divadelním foyeru pro veřejnost otevřeno pietní místo s kondolenční knihou.

Jako vzpomínku na Otakara Brouska v pátek večer Česká televize odvysílá dva díly pořadů s Otakarem Brouskem, Neobyčejné životy a rozhovor s Markem Ebenem Na plovárně, kde byl Otakar Brousek hostem v roce 2004. V neděli večer pak nabídne program ČT art inscenaci z roku 1963 Maškaráda. (Pátek 14. března, ČT1, 21:00 Neobyčejné životy; ČT art, 21:50 Na plovárně; Neděle 16. března, ČT art, 23:10 Maškaráda).

Český rozhlas Dvojka v neděli zařadí zábavný pořad Hvězdný prach, v němž byl Brousek hostem Jaromíra Hanzlíka. Ke vzpomínce se připojuje i ČRo Vltava.

 

Právě se děje

Další zprávy