Zemřel herec a dabér Petr Oliva, hlas Redforda i Richarda. Bylo mu 75 let

ČTK Magazín ČTK, Magazín
Aktualizováno 9. 2. 2019 16:14
Ve věku 75 let zemřel herec a dabér Petr Oliva. Na svých facebookových stránkách to uvedlo Divadlo Radka Brzobohatého, kde Oliva hrál v několika inscenacích. Serveru Blesk.cz informaci potvrdila hercova dcera. Oliva v dabingu propůjčil hlas Pierru Richardovi, Robertu Redfordovi, Paolu Villaggimu či Bodiemu z britského seriálu Profesionálové.
Foto: ČTK

"Tato zpráva nás velice zasáhla. Petře, budeme vždy vzpomínat s láskou. Nikdy nám nepřestanete chybět!" uvedlo divadlo.

Petr Oliva se narodil 14. února 1943 v Praze. Vystudoval pražskou DAMU a poté v rámci vojenské služby nastoupil do Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého. Po vojně získal angažmá v kladenském divadle, odkud po šesti letech, v roce 1972, přešel do Divadla E. F. Buriana.

Zde získal řadu významných rolí například ve hrách Peer Gynt, Král Lear, Rváč a Žebrácká opera. Působil tu do roku 1991, poté hrál na několika menších pražských scénách a krátce provozoval i vlastní divadlo.

Petr Oliva, který by za pět dní oslavil 76. narozeniny, debutoval ve filmu Atentát roku 1964. U filmu však dostával většinou menší role, naposledy hrál v dobrodružném historickém filmu Poslední propadne peklu z roku 1982.

Mnohem více rolí získal v televizních filmech. Hrál mimo jiné ve snímcích Podnájemníci (1976) a Dopis psaný španělsky (1980), z novějších například v detektivce Nepodepsaný knoflík (2003). Naposledy se objevil ve slovenském povídkovém filmu Tajemství pouze služební (2016). Hrál také v řadě seriálů (mj. Hříšní lidé města pražského, 30 případů majora Zemana, Sanitka, Okres na severu, Nemocnice na kraji města po 20 letech, Pojišťovna štěstí, Ordinace v růžové zahradě).

V poslední době působil v Divadle Radka Brzobohatého, Divadle Blaník nebo Společnosti J. Jurištové. V Redutě si pak vyzkoušel i divadelní režii v inscenacích Divadelní román a Domácí představení. V roce 1997 založil Pražské (ne)závislé divadlo, které ovšem nemělo dlouhého trvání.

Mistr dabingu

Jeho doménou byl především dabing. Diváci i režiséři milovali jeho nezaměnitelný hlas. Když se dnes řekne Pierre Richard, lidem automaticky naskočí Olivův hlas. Vždyť také namluvil desítky jeho filmů. Stejně tak ho mají Češi spojeného s Bodiem z Profesionálů či s Robertem Redfordem.

Profesionálové (zleva Bodie, Cowley a Doyle). Bodie (hrál ho Lewis Collins) k českým divákům léta promlouval hlasem Petra Olivy.
Profesionálové (zleva Bodie, Cowley a Doyle). Bodie (hrál ho Lewis Collins) k českým divákům léta promlouval hlasem Petra Olivy. | Foto: Aktuálně.cz

Oliva se uplatnil i v rozhlasovém vysílání či v uměleckém přednesu. V roce 2015 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní herecké mistrovství v dabingu.

Skvěle namluvil třeba detektivky, které J. K. Rowlingová napsala pod pseudonymem Robert Galbraith.

Petr Oliva byl dvakrát ženatý. Jeho první manželkou byla herečka Regina Rázlová, se kterou měl syna Lukáše a dceru Adélu. Podruhé se oženil s herečkou Dagmar Čárovou, s níž měl syna Pavla.

 

Právě se děje

Další zprávy