Zemřel Gérard Mortier, uznávaný propagátor moderního divadla

9. 3. 2014 13:26
Gérard Mortier se známým stal především jako umělecký ředitel Salcburského festivalu, kam zval nekonformní režiséry a začal nabízet i experimenty a alternativní umění v nezvyklých prostorách.
Gérard Mortier, bývalý ředitel Salcburského festivalu, pařížské Národní opery i madridského divadla Teatro Real.
Gérard Mortier, bývalý ředitel Salcburského festivalu, pařížské Národní opery i madridského divadla Teatro Real. | Foto: Profimédia

Brusel - Ve věku 70 let zemřel Gérard Mortier, bývalý ředitel Salcburského festivalu, pařížské Národní opery i madridského divadla Teatro Real. Oznámila to belgická ministryně kultury Fadila Laananová.

Mortier trpěl rakovinou, ale až do loňského dubna zastával funkci ředitele Teatro Real.

Byl jedním z nejuznávanějších operních, divadelních a festivalových intendantů. V letech 2004 až 2009 stál v čele Pařížské národní opery. Následně měl řídit Newyorskou městskou operu, ale po vzájemné dohodě byl kontrakt zrušen ještě před tím, než začal platit. Místo toho Mortier v roce 2010 usedl do čela madridského operního domu Teatro Real, v jehož čele setrval až do loňského dubna.

Známým se stal především jako umělecký ředitel Salcburského festivalu, v jehož čele stál od počátku 90. let do roku 2001. Konzervativní charakter této hudební a divadelní akce, formovaný slavným dirigentem Herbertem von Karajanem, doznal pod Mortierovým vedením značné proměny. Na program festivalu Mortier zařazoval kromě klasických kusů i díla autorů 20. století, přizval ke spolupráci modernistické a nekonformní režiséry a začal nabízet i experimenty a alternativní umění v nezvyklých prostorách.

Dobře znal i českou operní tvorbu. Pařížská opera pod jeho vedením uvedla řadu děl českých autorů, včetně opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta, která bývá v zahraničí uváděna málokdy.

Narodil se v listopadu 1943 jako syn pekaře ve vlámském Gentu a na tamější univerzitě vystudoval práva a komunikaci. Praktickou zkušenost s uměleckým řízením divadel získal v 70. letech v Německu. Od roku 1981 byl po následujících 10 let ředitelem bruselského operního domu Théâtre Royal de la Monnaie.

Opeře údajně propadl ve svých 11 letech, kdy viděl představení Mozartovy Kouzelné flétny.

Gérard Mortier byl držitelem řady prestižních hudebních ocenění v Německu, Francii a dalších zemích. V květnu 2007 jej belgický král povýšil do šlechtického stavu.

 

Právě se děje

Další zprávy