Zemřel režisér Petr Weigl, známý filmovými adaptacemi oper a hudebních děl

ČTK ČTK
15. 7. 2018 19:30
Weigl, označovaný za mistra hudebních obrazů, je podepsán například pod filmem Radúz a Mahulena.
Petr Weigl
Petr Weigl | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve věku 79 let zemřel režisér Petr Weigl, který byl známý filmovými adaptacemi oper a hudebních děl. Informoval o tom server iDnes.cz. Weigl, označovaný za mistra hudebních obrazů, je podepsán například pod filmem Radúz a Mahulena.

Snímek s Magdou Vášáryovou a Janem Třískou v hlavních rolích patří k legendám československé kinematografie. Weigl je považován za filmaře s osobitým a nezaměnitelným rukopisem.

Weigl režíroval kromě řady baletních a operních inscenací v Praze, Bratislavě, Mnichově, Berlíně, Seville či Paříži především 46 filmových titulů, které natočil mezi lety 1964 až 1998.

Od počátku 70. let se datovala jeho spolupráce se zahraničními producenty, která mu umožnila filmovat i se světovými umělci. Výsledkem je například Utrpení svatého Sebastiána nebo Olověná noc v hlavní roli s Michaelem Biehnem známým z Terminátora nebo Vetřelců.

Za vrchol Weiglovy tvorby jsou považovány filmově ztvárněné opery Rusalka, Faust a Markéta, Marie Stuartovna, Lady Macbeth z Mcenského újezdu či Evžen Oněgin.

Vedle režie působil i jako dramaturg, v letech 1961 až 1976 v Československé televizi, poté do roku 1991 v baletu Národního divadla.

Jeho tvorba měla mimořádný ohlas doma i v zahraničí a byla mnohokrát oceněna. Dvakrát například obdržel cenu festivalu Prix d'Italia - v roce 1969 za film Bludiště moci a o tři roky později za Romea a Julii.

Za celoživotní, doma i ve světě vysoce oceňované umělecky svébytné rozvíjení hudebně dramatických forem v televizi a ve filmu mu před deseti lety udělil Český filmový a televizní svaz FITES Cenu Vladislava Vančury. V roce 2016 byl poctěn zvláštní cenou Kolegia Cen Thálie.

 

Právě se děje

Další zprávy