Zemřel filmový a divadelní herec Martin Havelka, v 62 letech podlehl vážné nemoci

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 10. 2020 21:41
Ve věku 62 let po vážné nemoci zemřel filmový a divadelní herec Martin Havelka. V sobotu to uvedla Kateřina Vižďová, mluvčí Městského divadla Brno, kde Havelka dlouhá léta působil. Herec zemřel v pátek.
Herec Martin Havelka na archivním snímku z r. 2016.
Herec Martin Havelka na archivním snímku z r. 2016. | Foto: ČTK

Informaci o úmrtí nejprve zveřejnil na Twitteru režisér Jan Hřebejk, který napsal, že s Havelkou točil filmy Učitelka a Rédl.

Martin Havelka působil v brněnském Divadle Husa na provázku, Národním divadle Brno a Městském divadle Brno. Objevil se také ve filmech, poprvé v Baladě pro banditu.

"Herec nesmírně širokého srdce a nekonečného talentu působil v našem divadle od roku 1999 a svou nakažlivě explozivní energií potěšil diváky ve více než pěti desítkách rolí na činoherní i hudební scéně," uvedla Kateřina Vižďová. Připomněla některé jeho role: Truffaldina v komedii Sluha dvou pánů nebo šíleného zubaře Orin v bláznivém muzikálu Kvítek z horrroru.

Byl také Hendrikem Höfgenem v dramatizaci slavného románu Klause Manna Mefisto, dále McMurphym v Přeletu nad kukaččím hnízdem či Lujkem Zobarem v muzikálu Cikáni jdou do nebe.

Martin Havelka jako Georg Banks a Jana Musilová jako Winifred Banksová při generální zkoušce obnovené premiéry muzikálu Mary Poppins v Městském divadle Brno (2016).
Martin Havelka jako Georg Banks a Jana Musilová jako Winifred Banksová při generální zkoušce obnovené premiéry muzikálu Mary Poppins v Městském divadle Brno (2016). | Foto: ČTK

Mluvčí divadla připomněla i Havelkovu roli tatínka v Mary Poppins, Carlsona v dramatu O myších a lidech či Vincenta Larcheta v divácky úspěšné komedii Jméno.

"Nikdy nezapomeneme na jeho ztvárnění ďábelsky rozkošného Darryla v Čarodějkách z Eastwicku a expresivního Petruccia v Shakespearově Zkrocení zlé ženy. Dojemným niterným výkonem v roli Daniela Warshowského ve výjimečném muzikálu Představ si, který vypráví o síle lidství v době druhé světové války, potvrdil, že byl skutečným Panem hercem," dodává mluvčí Městského divadla Brno.

"Je ironií osudu, že se s Martinem Havelkou loučíme ve dnech, kdy na Hudební scéně hrajeme úspěšný muzikál Mamma Mia!, ve kterém mu patřila role Sama, férového muže, který se dokáže vypořádat se vším, co ho v životě potká. Přesně takový byl i on," uzavírá Kateřina Vižďová.

 

Právě se děje

Další zprávy