Zemřel držitel ceny Thálie René Tuček. Operní pěvec a pedagog ztvárnil Mefista i Figara

ČTK ČTK
27. 8. 2017 10:23
V sobotu v Mariánských lázních zemřel ve věku 81 let významný český barytonista, operní pěvec a pedagog René Tuček. Za celoživotní mistrovství obdržel cenu Thálie. Ztvárnil řadu významných rolí v brněnské opeře i pražském Národním divadle. Tuček se také často objevoval v televizi a dlouhá léta působil jako pedagog na HAMU, věnoval se i talentovaným dětem.
René Tuček ztvárnil řadu velkých rolí, mimo jiné Mefista, Figara či Escamilla.
René Tuček ztvárnil řadu velkých rolí, mimo jiné Mefista, Figara či Escamilla. | Foto: ČTK

Praha - Ve věku 81 let zemřel v sobotu v Mariánských Lázních významný český barytonista, operní pěvec a pedagog René Tuček. Ztvárnil řadu velkých rolí, mimo jiné Mefista, Figara či Escamilla. O pěvcově úmrtí informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Informace o posledním rozloučení se zesnulým sdělí pozůstalí později.

Během kariéry držitel ceny Thálie za celoživotní mistrovství Tuček ztvárnil řadu velkých rolí v brněnské opeře i pražském Národním divadle, kde se v roce 1970 uvedl jako Andrej Bolkonskij v legendárním nastudování Vojny a míru. Tuček se také často objevoval v televizi a dlouhá léta působil jako pedagog na HAMU, věnoval se i talentovaným dětem. Svým žákům, mezi které patří například Alžběta Poláčková, Richard Haan, Josef Moravec, Jiří Hájek, Pavel Vančura, Eliška Weisová, Anna Klamo a další, vštěpoval mimo jiné i to, že pro pěvce je na jevišti důležitá fyzická kondice.

Tuček se narodil 8. ledna 1936 v Praze. Jeho otec bojoval a padl za války ve Francii, a mladý René měl proto pošramocený kádrový profil a nesměl studovat ani na středních školách. Po základní škole se proto vyučil v Sokolově horníkem a fáral až do osmnácti. Zpěv studoval soukromě u profesorky Marie Gärtnerové a i díky zkušenostem od ochotníků absolvoval úspěšně konkurz do sboru plzeňské opery. Poté působil v opeře v Českých Budějovicích a od roku 1960 v Brně.

Jako pedagog na pražské akademii vychoval řadu úspěšných pěvců, v roce 2001 byl jmenován profesorem. Za svůj život obdržel Tuček celou řadu významných domácích i zahraničních uměleckých ocenění. Loni byla u příležitosti oslav jeho osmdesátin pokřtěna vzpomínková kniha René Tuček: Sex v hlase.

 

Právě se děje

Další zprávy