Zemřel básník, recitátor a divadelník Miroslav Kovářík. Bylo mu 85 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 3. 2020 17:12
Ve věku 85 let ve středu zemřel básník, divadelník, publicista, propagátor moderní české poezie a vysokoškolský pedagog Miroslav Kovářík. ČTK to potvrdil jeho spolupracovník Radek Bláha.
Miroslav Kovářík proslul jako recitátor a interpret poezie, který objevil řadu básnických talentů.
Miroslav Kovářík proslul jako recitátor a interpret poezie, který objevil řadu básnických talentů. | Foto: ČTK

"Dne 18. listopadu 2019 pan Mirek Kovářík utrpěl vážný polytraumatický úraz. Přes veškerou péči a snahu lékařů Mirek dnes 4. března 2020 zemřel," stojí na osobním webu zesnulého.

Kovářík proslul jako recitátor a interpret poezie, který objevil řadu básnických talentů. Nejznámějším z nich byl pravděpodobně Václav Hrabě. Kovářík spolupracoval nebo uváděl dílo i řadě dalších osobností a jeho styl vyprávění a recitace vstoupil svou originalitou do historie. Od roku 1976 byl Kovářík autorem a moderátorem klubového pořadu Zelené peří, který pomáhal propagovat a zveřejňovat poezii mladým začínajícím autorům.

Kovářík začínal jako učitel češtiny a ruštiny, později pracoval v mosteckém muzeu a od roku 1967 působil "na volné noze". Spolupracoval například s rozhlasem, stal se jednou ze zakladatelských osobností Hnutí malých divadel 60. let a v letech 1962-1967 založil a vedl Docela malé divadlo v Litvínově, kde mimo jiné uváděl beatnickou poezii. Po jeho rozpuštění působil jako konferenciér folkových pořadů a festivalu Porta a jako autor a interpret poetických montáží a klubových představení, v nichž se jeho charakteristický přednes básní stal novým prvkem české interpretační kultury.

Kovářík spolupracoval s mnoha slavnými písničkáři, mimo jiné s Karlem Krylem, Vladimírem Mertou či Vladimírem Mišíkem, pracoval pro Českou televizi, byl editorem a autorem předmluv a doslovů k básnickým sbírkám. Velice pestrá a bohatá je i jeho publikační činnost.

 

Právě se děje

Další zprávy