Zaorálek jmenoval dočasnou ředitelku Národní galerie, bude jí Anne-Marie Nedoma

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 9. 2019 17:56
Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) zrušil pověření Ivana Morávka k vedení Národní galerie Praha. Dočasnou ředitelkou galerie jmenoval Anne-Marii Nedomu, která by měla instituci řídit do doby, než z výběrového řízení vzejde nový generální ředitel.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek. | Foto: Jakub Plíhal

Nedoma se své role ujme v pátek, dodal Zaorálek. Zřídil také garanční radu, která má především pracovat na přípravě konkurzu a na jmenování členů komise, která by měla nového šéfa Národní galerie Praha (NGP) vybrat.

"Jsem rád, že jsem měl příležitost během svého působení v NGP spolupracovat s řadou vynikajících odborníků a být u vzniku několika výjimečných kulturních projektů. Z Národní galerie odcházím s dobrým pocitem, že jsem ve své pozici v dané situaci udělal pro instituci maximum," sdělil Morávek, který na rozdíl od nastupující dočasné ředitelky na Zaorálkově briefingu nebyl.

V garanční radě jsou architekt Josef Pleskot, historik umění Jiří Machalický, kurátor Richard Drury, ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková, zakladatel centra DOX Leoš Válka či ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Pozice výkonné ředitelky v NGP, jíž bude zastávat Nedoma, by měla odpovídat podstatě takzvaného interim managementu, kdy jde o poskytnutí manažerských kapacit, dovedností a zkušeností na předem dohodnutou dobu. Interim manager je po smluvní dobu začleněn do organizační struktury společnosti se všemi odpovědnostmi spojenými s pozicí, kterou zastává.

Významná tuzemská sbírková instituce je bez řádného ředitele od dubna, kdy jejího tehdejšího šéfa Jiřího Fajta odvolal bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Zdůvodnil to závažnými hospodářskými pochybeními. Tento krok vedl k protestům a byl počátkem úvah o jeho odchodu z funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy