Žalují Borata, či Borat žaluje sám sebe?

kul
10. 11. 2006 17:00
Londýn - Na Borata se lepí nejen úspěch, ale i problémy v podobě soudů a zakázaných projekcí.
Foto: Reuters

Pokud to všechno zase není součástí celosvětové mystifikace komika Sachy Barona Cohena.

Film Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu měl v USA premiéru 3. listopadu (u nás 23. listopadu) a stal se překvapivým trumfem: hned první víkend vydělal 26,5 milionu dolarů.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Fiktivní kazašský reportér Borat, který oplývá antisemitským macho humorem, se ve filmu vydává do Spojených států zkoumat zdejší zvyky a zároveň je porovnává s těmi svými. Ale v Kazachstánu se to tamní vládě vůbec nelíbí: všude prohlašuje, že to, co předvádí Cohen, nemá s jejich lidmi nic společného.

Foto: Reuters

V ruských kinech Borata dokonce nikdo neuvidí. Podle Federální agentury pro kulturu a kinematografii uráží cítění některých občanů a proto se majitel práv pro Rusko rozhodl uvést film až později na DVD.

S premiérou se o místo na slunci hlásí i lidé, kteří si nárokují úspěch filmu - Turek Mahir Cagri je jedním z nich. Tvrdí o sobě, že se stal předobrazem pro buranského reportéra Borata a vydal se za Cohenem do Londýna, kde ho chce upozornit nejen na podobnost, ale také ho stáhnout o peníze.

Kdo je Mahir Cagri? Čtěte více

"Cohen mě jen kopíruje a velmi špatně napodobuje," tvrdí Cagri, který si stejně jako Cohenovo alter ego užívá zápasů nahých žen a rád vtipkuje na účet Židů.

Podívejte se na reportáž o Mahiru Cagrim

Teď Cagri prohlásil, že natočí vlastní film, ve kterém ukáže, kdo je "pravý Borat". Sacha Baron Cohen ale se k turecké lince nechce znát. "Inspirací mi byl někdo, koho jsem potkal v Rusku, nepamatuju si jeho jméno, vím jen, že to byl k smrti vtipný doktor," říká.

Cagri je populární nejen díky momentální kauze; od roku 1999 je prý tureckou internetovou celebritou a z momentální situace chce každopádně vytěžit co nejvíc. Fanoušci se na jeho internetových stránkách www.ikissyou.org dozví, že ho můžou potkat na Russell Square v Londýně, kde bydlí v hotelu Royal National. 

Jehož náhlé zjevení nicméně vyvolává pochybnosti, jestli není přímo nástrojem sachy Cohena, aby ještě zvýšil zájem o svůj snímek. Není jediný, kdo se chce přiživit. Agentury uvedly, že dva vysokoškolští studenti chtějí žalovat tvůrce filmu Borat.

Prý je opili a pak natáčeli, jak v baru sledují "proslulé" a po internetu hojně šířené video, na kterém pořádá sexuální hrátky se svým tehdejším manželem Pamela Andersonová, Boratova velká láska.

Studenti proto požadují minimálně stažení filmu z amerických kin: cítí se poníženi, protože autoři jim prý slíbili, že snímek v USA nepoběží a že tu nepadnou jejich jména.

Sám Cohen, tedy Borat zatím při propagaci filmu objíždí Ameriku a zjišťuje od televizních moderátorů, které místní prostitutky by mu mohli doporučit.

 

Právě se děje

Další zprávy