Žal nad smrtí hvězdy přerostl v násilí

BBC, Hej
14. 4. 2006 11:00
Londýn - Pět lidí včetně jednoho policisty zemřelo v jihoindickém městě Bangalore v důsledku násilností po smrti filmového herce Rajkumara.

Bollywoodská filmová legenda zemřela ve středu po srdečním záchvatu ve věku 77 let. Rozčilený dav v Rajkumarově rodném státu Karnataka po oznámení Rajkumarova úmrtí podle místní policie zničil 50 autobusů, zapálil dva policejní vozy a 10 soukromých aut.

Rozbil i kancelář Microsoftu, která měla tu smůlu, že stála blízko Rajkumarova domu. Rajkumarův syn Raghvendra prosil fanoušky o klid, ale bez viditelného výsledku.

Smrt Rajkumara: Indická policie zasahuje proti fanouškům
Smrt Rajkumara: Indická policie zasahuje proti fanouškům | Foto: Reuters

Od brzkého čtvrtečního rána pak tisíce fanoušků včetně žen a dětí přicházely s věnci a vonnými tyčinkami k tělu vystavenému na veřejném stadionu. Mnozí z nich plakali a křičeli Ať žije Rajkumar. Zesnulému herci se na stadionu poklonilo i několik politiků a dalších herců včetně tamilské superhvězdy Rajinikanth.

Desítky z tisíců truchlících pak chtěly dát při průvodu "osobní" sbohem Rajkumarovu tělu, které bylo pohřbeno do hrobu na pozemku studia, které ve městě vlastnil. Policie palbou do truchlícího davu zabila čtyři lidi, jednoho policistu naopak ubil dav.

Rajkumar
Rajkumar | Foto: Reuters

Všechny obchody měly zavřeno a také kabeloví televizní operátoři po celém městě zablokovali národní zábavní kanály na vyjádření smutku.

Rajkumar (jehož jméno se někdy píše také Raj Kumar) hrál ve filmech Bangaradha Manushya (Zlatý muž) či Shabdavedi. I když v posledních letech se už ve filmu příliš neobjevoval, zůstal jednou z nejoblíbenějších indických celebrit. O tom svědčí i fakt, že mu jeho fanoušci přezdívali Annavaru (starší bratr).

Smrt Rajkumara: Rakev s Rajkumarovým tělem
Smrt Rajkumara: Rakev s Rajkumarovým tělem | Foto: Reuters

V červenci 2000 byl spolu se členy rodiny unesen známým indickým banditou Veerappanem. I to vyvolalo v Karnatace násilné protesty, které požadovaly jeho okamžité propuštění.

Po týdnech strávených v jihoindických lesích Veerappan hvězdu propustil, podle místních zpráv za tučné výkupné (což Rajkumar popíral). Veerappana zabila policie v roce 2004.

 

Právě se děje

Další zprávy