Zákon o stahování rozčílil Francouze

24. 12. 2005 18:00
Paříž - Francouzská Poslanecká sněmovna vyvolala bouři na umělecké frontě, když schválila legalizaci stahování audiovizuálních záznamů z internetu pro soukromé účely za víceméně symbolický poplatek.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Se schváleným opatřením nesouhlasí ani vláda, která naopak navrhovala za nelegální stahování tvrdé tresty a vyžádala si druhé čtení.

Vládní návrh zákona o autorských právech předpokládal za pirátské stahování a za jeho technické umožnění trest až tří let vězení a pokutu až 300.000 eur (devět milionů korun). V noci na čtvrtek však hrstka poslanců zbývajících ve sněmovně schválila dodatek, který stahování hudby a filmů umožňuje za měsíční poplatek sedm eur nad běžný tarif za internet.

Řada známých hudebníků a filmařů to označila za porušení práva na duševní vlastnictví. Rocker Johnny Hallyday řekl, že "legalizovat skoro zadarmo stahování hudby znamená zabít naši práci". Podobně reagovali i další zpěváci, například Michel Sardou, Jacques Dutronc nebo Alain Souchon.

Jejich postoj dnes podpořila předsedkyně podnikatelského sdružení MEDEF Laurence Parisotová.

Rozhodnutí Poslanecké sněmovny naopak uvítaly spotřebitelské organizace jako třeba Que choisir (Co si vybrat) nebo Sdružení audionautů, které vytvořili středoškoláci.

Krátce před parlamentní debatou byla ministerstvu kultury předána petice žádající odvolání jeho přísného návrhu zákona. Pod petici se údajně podepsalo 110.000 lidí.

Při čtvrtečním opětovném jednání ve sněmovně nebylo mezi vládou a poslanci dosaženo dohody. Konečné rozhodnutí o znění zákona o autorských právech tak má padnout ve druhé půlce ledna po parlamentních prázdninách.

 

Právě se děje

Další zprávy