Zájem o vinyly v USA stoupá. Loni se jich poprvé od roku 1987 prodalo víc než CD

ČTK ČTK
15. 3. 2023 6:34
Prodeje vinylových desek ve Spojených státech poprvé od roku 1987 předstihly CD. Vyplývá to ze zprávy tamní asociace nahrávacího průmyslu známé pod zkratkou RIAA, na niž upozornila britská BBC. Zatímco vinylů se loni v USA prodalo 41 milionů za celkem 1,2 miliardy dolarů, což je 26,6 miliardy korun, za 33 milionů CD nosičů zákazníci zaplatili 483 milionů dolarů.
Prodeje vinylových desek v USA rostou šestnáctý rok za sebou.
Prodeje vinylových desek v USA rostou šestnáctý rok za sebou. | Foto: Shutterstock

Prodeje desek v USA rostou šestnáctý rok za sebou. Nyní představují 71 procent tržeb z fyzických nosičů. Celkové tržby z prodeje hudby v USA loni sedmý rok po sobě stouply a dosáhly rekordní výše 15,9 miliardy dolarů. Meziročně narostly o šest procent, k čemuž přispělo streamování i právě poptávka po LP.

Americká asociace uvádí, že tržby za fyzické hudební formáty poslední roky rostou díky renesanci vinylů. Nejprve v roce 2021 vykázaly "pozoruhodné oživení" po pandemickém útlumu, kdy byly zavřené obchody. Loni se tržby z fyzických nosičů meziročně zvýšily o čtyři procenta, což představuje 1,7 miliardy dolarů. Zatímco prodeje obecně dražších vinylů stouply o 17 procent, tržby z prodeje levnějších CD klesly o 18 procent.

Digitální stahování hudby loni vykázalo pokles tržeb o pětinu na 495 milionů dolarů. Na vrcholu popularity v roce 2012 tvořilo digitální stahování 43 procent tržeb z hudebních nahrávek. Od té doby stahování prudce kleslo, v loňském roce na pouhá tři procenta.

Příjmy ze streamingu vzrostly o sedm procent na rekordních 13,3 miliardy dolarů. Streaming se na celkových tržbách podílel 84 procenty. Podle asociace si nyní nějakou hudební streamovací službu jako Spotify předplácí 92 milionů amerických domácností, ještě vloni to bylo jen 84 milionů, doplňuje agentura AFP.

 

Právě se děje

Další zprávy