Zahrada Jiřího Trnky ožila na zámku Ctěnice. Autoři vsadili na animaci a audiovizuální efekty

Kultura Kultura
24. 4. 2018 8:00
V roce 1962 vyšla pohádková kniha Zahrada, již napsal a ilustroval výtvarník Jiří Trnka. Magický příběh o pěti klucích, kteří se starou brankou dostanou do krásné zahrady, se stal inspirací i pro interaktivní výstavu Trnkova Zahrada 2. Tu je až do začátku září možné vidět v zámeckém areálu Ctěnice v pražské Vinoři.
Trnkovy motivy na pražské výstavě.
Trnkovy motivy na pražské výstavě. | Foto: zahrada2.cz

Interaktivní výstava vycházející z pohádkové knihy Zahrada Jiřího Trnky uvede návštěvníky do zahrady plné tajemných zákoutí a zvláštních rekvizit. Každá z šesti místností, v níž je výstava instalovaná, zdůrazňuje pohled na různé postavy a dějové linie knihy. 

Autoři výstavy malíř Jan Trnka a animátor Matyáš Trnka kladli důraz právě na animaci původních obrázků, ale také na audiovizuální efekty a hrací prvky, které jsou nainstalované venku. 

Návštěvníci se v Zahradě potkají se štěkafonem, což je hudební nástroj, díky kterému mohou psi vyštěkat oblíbenou melodii. Na kočkodromu si zase lze na tříkolkách zahrát na babu s nevrlým kocourem. Návštěvníci se potkají i s prstochodem, velrybáriem, slonografem nebo houpacími pejsky. Únava se zahání poleháváním na trávě pod nebehledem a pozorováním rozkvetlých stromů, hmyzu či poletujícího draka. 

Projekt je putovní, viděli ho už návštěvníci pražské Malostranské besedy, písecké Sladovny, Západočeského muzea v Plzni a pražské restaurace Korkorán. 

Velkou multimediální výstavu k 50. výročí Trnkova úmrtí chystá kutnohorská Galerie Středočeského kraje. Expozice nazvaná V zahradách imaginace začne 23. listopadu 2019 a potrvá do 19. dubna 2020. 

 

Právě se děje

Další zprávy