Začíná týden Nobelových cen. Ta za literaturu se bude předávat ve čtvrtek odpoledne

ČTK ČTK
2. 10. 2017 11:02
Jméno majitele letošní Nobelovy ceny se svět dozví ve čtvrtek 5. října ve 13:00 hodin. Loni se laureátem stal překvapivě písničkář Bob Dylan. Nobelovy ceny se udělují každoročně od roku 1901 na základě poslední vůle švédského vědce, průmyslníka a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela,
Loni dostal Nobelovu cenu za literaturu písničkář Bob Dylan.
Loni dostal Nobelovu cenu za literaturu písničkář Bob Dylan. | Foto: Reuters

Ve Stockholmu dnes začne tradiční týden Nobelových cen. V pondělí se vyhlašuje letošní držitel (či držitelé) prestižního ocenění v oblasti fyziologie a lékařství. V úterý bude následovat cena za fyziku, ve středu za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek se svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za mír. 

Příští pondělí přijde na řadu ekonomika, třebaže přísně vzato v této kategorii o Nobelovu cenu nejde.

Loňským laureátem Nobelovy ceny za literaturu se stal překvapivě písničkář Bob Dylan

Letos sázkaři favorizují Margaret Atwoodovou, autorku knihy Příběh služebnice, která přijede 18. října diskutovat do Knihovny Václava Havla. Cenu by ale podle nich mohli získat i oblíbený japonský autor Haruki Murakami či Izraelec Amos Oz. Na seznamu je i syrský básník a jeden z nejdůležitějších blízkovýchodních autorů Adonis. Jeho jméno se v souvislosti s cenou skloňuje už několik let. 

Nobelovy ceny se udělují každoročně od roku 1901 na základě poslední vůle švédského vědce, průmyslníka a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, který ale na ekonomiku nepamatoval.

Toto ocenění vytvořila až v roce 1968 Švédská národní banka; má ovšem srovnatelnou prestiž a je rovněž předáváno při společném nobelovském ceremoniálu.

Vedle medaile a diplomu čeká na laureáty i finanční prémie, která bude letos větší než obvykle: ještě loni každý laureát dostal osm milionů švédských korun (22,5 milionu Kč), letos je to o milion švédských korun více.

Ceny se jako každý rok budou předávat v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince - cena za mír v Oslu a zbývajících pět ve Stockholmu. 

 

Právě se děje

Další zprávy