Začíná jubilejní KomiksFEST! Představí 7 statečných i nový česko-slovenský komiks

Kultura Kultura
19. 10. 2015 15:29
Dosud největší výstava mladých domácích komiksových tvůrců s názvem Generace 2.0 zahájí v úterý 20. října výroční desátý KomiksFEST!. 50 stran speciálně vytvořených komiksů od 18 českých a slovenských autorů bude vystaveno v Písecké bráně a převážná většina otištěna i v aktuálním katalogu KomiksFEST!u. Festival potrvá do neděle 25. října.
KomiksFEST!
KomiksFEST! | Foto: KomiksFEST!

Praha – V rámci letošního KomiksFEST! proběhne celkem 12 výstav, řada vernisáží (vernisáž výstavy a křest knihy jednoho z hlavních hostů festivalu, Alessandra Sanny, proběhne ve čtvrtek 22. října v Malé galerii Villa Pellé v 18.00), besed, autogramiád, filmových projekcí, výtvarných dílen a sobotní rozsáhlý programový blok v MeetFactory.

Prologem festivalu bude skupinová výstava nastupující generace komiksových tvůrců pojmenovaná Generace 2.0 – Nový československý komiks (vernisáž výstavy v úterý 20. října v Písecké bráně v 18.00; kurátor Vojtěch Čepelák).

KomiksFEST!
KomiksFEST! | Foto: KomiksFEST!

Tyto aktuální domácí tvůrce spojuje dokonalá znalost zahraničních komiksových děl, plné ztotožnění s virtuálním světem internetu a výrazná převaha autorek nad autory. Název pak odkazuje na první moderní vlnu domácího komiksu, tzv. Generaci nula, která vybudovala domácí scénu zcela od základů. Právě její nejvýraznější autory představí v novém výstavním prostoru Art Point kurátor Adrian Kukal pod názvem 7 statečných. Zmiňme jména jako Jiří Grus, Karel Jerie, Hza Bažant nebo Vladimir 518 (vernisáž ve středu 21. října v 17.00).

Během KomiksFEST!u bude probíhat Benefiční bazar ve prospěch lidsko-právní neziskové organizace Sdružení pro integraci a migraci (SIMI). Koupí originální kresby nebo tisku od českých a zahraničních komiksových výtvarníků zájemci podpoří organizaci, která podporuje cizince a hájí jejich práva více jak 20 let.

 

Právě se děje

Další zprávy