Začíná hradecký divadelní festival Open Air Program. Zapojí i paneláky a továrny

Kultura Kultura
22. 6. 2017 17:05
Od pátku 23. do pátku 30. června ožije centrum Hradce Králové 18. ročníkem divadelního festivalu Open Air Program Hradec Králové. Nabídne více než 200 divadelních, hudebních a  dalších představení na čtrnácti otevřených scénách, v ulicích a šapitó. Společné téma: Open Vacuum - překročte s námi sami sebe, své hranice, upusťte páru a vystupte ze stínu. Festival zahájí průvod v čele s klauny ze souboru Paleťáci.
Představení Slzy ošlehaných mužů v podání Vosto5 ochladí horký Hradec.
Představení Slzy ošlehaných mužů v podání Vosto5 ochladí horký Hradec. | Foto: Divadlo Vosto5

Divadelní festival v Hradci kombinuje činohru, fyzické divadlo, pohádky, loutková představení, speciální rozhlasová vysílání, improvizace a koncerty a DJ sety.

Mezi ta nejzajímavější budou patřit vystoupení novocirkusových souborů Arte Levite, Cirqueon a Cirkus Tety, která jsou na Pivovarském náměstí v plánu tuto neděli.

Slovenskou nezávislou alternativní divadelní scénu v pondělním programu festivalu reprezentuje bratislavské divadlo Stoka se svým postdramatickým představením Wellness. Ten samý den se představí režisér a scenárista Petr Kolečko, jenž stojí například za nedávným kontroverzním seriálem Trpaslík, s představením Zakázané uvolnění v provedení pardubického Divadla Exil.

Tipy z hudebního pragramu

Stephen Paul Taylor (synthpop s třpytkami, úvodní den, 21:00, hudební stan)
Midi Lidi (elektropop, sobota, 21:00, hudební stan)
dné
(chill-out, čtvrtek, 21:00, Městská hudební síň)

Ve spoluprácsi s Tancem Praha festival ve středu uvede představení Ghana zrána, které vzniklo spojením českých a ghanských tanečníků pod choreografickým vedením Moniky Rebcové. Od osmi večer se pak Divadelní stan zahalí do sněhu a mrazu a divadlo Vosto5 tam s humorem a nadsázkou sobě vlastní zahraje osudový příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty Slzy ošlehaných mužů.

O hlučných panelákových sousedech, domovních schůzích v kočárkárně, o cizích lidech žijících v identických bytech oddělených patnácticentimetrovou příčkou, o městských mýtech a poblikávajících televizorech pak bude multimediální site-specific představení Zářící město, které festival uvede v pondělí a úterý od 22 hodin na "panelákové" adrese Jana Masaryka 2017.

V pátek i sobotu bude z industriálních prostor Pilnáčkovy továrny vysílat mírně pirátské rádio divadelního souboru 11:55. Vysílání 23:55 - Rádio Zapětpůlnoc bude plné improvizace, pubertální neformálnosti a nekorektního humoru.

 

Právě se děje

Další zprávy