Za trapas se záměnou obálek na Oscarech může PwC. Filmové ceny kritizoval i Trump

Magazín Magazín
28. 2. 2017 11:14
Akademie vydala omluvné prohlášení za záměnu obálek během nedělního vyhlašování Oscarů. Zodpovědnost za omyl na sebe vzala poradenská společnost PwC. Slovo do pranice přidal i Donald Trump, když řekl, že se všichni soustředili na politiku.
Oscary se udělovaly nadvakrát. Omylem vyhlásili La la Land, vyhrál Moonlight | Video: Reuters

Americká Akademie filmového umění a věd vydala prohlášení vysvětlující, jak došlo k záměně obálek během nedělního vyhlašování Oscarů. Plnou zodpovědnost za chybu na sebe vzala poradenská společnost PwC.

Herci Warren Beatty a Fay Dunawayová dostali při vyhlašování kategorie Nejlepší film v zákulisí do rukou obálku od Briana Cullinana z PwC, ve které však bylo místo vítězného snímku jméno Emmy Stoneové jako nejlepší herečky.

Podle The Wall Street Journal udělal Cullinan chybu hned poté, co na svůj Twitter umístil fotku Emmy Stonové se zlatou soškou a komentářem. Tento tweet spolu s několika dalšími však byly smazány.

Omlouváme se všem

Ačkoliv Beatty uvedl, že si chybné kartičky všiml a nevěděl, jak má zareagovat, Dunawayová do mikrofonu vyhlásila vítězem film La La Land. Podle serveru NME herečka po předávání prohlásila, že "to vážně podělala".

Jakmile se na jevišti objevil filmový štáb úspěšného amerického muzikálu a začali své děkovné řeči, přišla ze zákulisí zpráva, že se stala chyba. "Stala se chyba. Moonlight. Vy jste vyhráli nejlepší film," řekl producent La La Landu Jordan Horowitz. A protože nastal zmatek, dodal: "Tohle není vtip. Nejlepším filmem je Moonlight," zopakoval a ukázal na kameru kartičku z obálky.

Štáby se tak na pódiu vyměnily a Barry Jenkins, režisér snímku Moonlight, dostal do rukou zlatou sošku.

V pondělí vydala Akademie omluvné prohlášení. "Omlouváme se celému obsazení a štábu La La Landu a Moonlightu, že byl jejich zážitek ovlivněn touto chybou. Vzdáváme všem poctu za to, s jakou grácií situaci zvládli. Omlouváme se všem dotčeným - včetně Warrena Beattyho, Fay Dunawayové a divákům po celém světě," napsala Akademie.

Záměna obálek v zákulisí

Za správnost, přesnost a utajení výsledků až do slavnostního ceremoniálu zodpovídá již 83 let poradenská společnost PwC. A její dva reprezentanti znají vítěze všech kategorií nazpaměť.

"PwC uznala plnou zodpovědnost za porušení zavedených protokolů, které se během ceremoniálu konaly. Včerejší noc a den jsme strávili vyšetřováním okolností (incidentu) a stanovili jsme si, jaké kroky bude třeba do budoucna podniknout. Dodržování čestnosti Oscarů stejně jako Akademie filmového umění a věd jsme neochvejně oddáni," dodala Akademie.

K incidentu se vyjádřila také poradenská firma. "Partner PwC Brian Cullinan omylem podal Warrenovi Beattovi a Fay Dunawayové záložní obálku kategorie Nejlepší herečka v hlavní roli. Poté, co k chybě došlo, její náprava neproběhla dostatečně rychle ani panem Cullinanem, ani jeho kolegyní. Hluboce se omlouváme za toto zklamání hercům a štábu La La Landu a Moonlightu. Omlouváme se Warrenu Beattovi, Fay Dunawayové, Jimmy Kimmelovi, ABC a Akademii, nikdo z nich chybu neudělal."

Trump: Bylo to trochu smutné

Do zmatku kolem ceremoniálu si přisadil i Donald Trump. Nechal se slyšet, že příčinou chyby je humbuk kolem jeho osoby na letošních Oscarech. "Myslím, že se tak strašně zaměřili na politiku, že nedokázali dotáhnout předávání do konce," řekl v rozhovoru pro server Breitbart.

"Bylo to trochu smutné. Vzalo to Oscarům kouzlo. Něco tomu chybělo a ten konec byl prostě smutný," dodal Trump.

 

Právě se děje

Další zprávy