5 povedených desek letošního jara a léta, za kterými stojí ženy

Lukáš Boček Hana Slívová Lukáš Boček, Hana Slívová
9. 8. 2017 6:30
Halsey, sestry Haimovy, Dua Lipa, Fazerdaze a Feist. Všechny tyto ženy - hudebnice vydaly před nedávnem nové desky. Ačkoliv žánrově stojí i na zcela opačných stranách - Dua Lipa se věnuje současně zprodukovanému popu, kdežto Feist "do it yourself" písničkářství - téma mají všechny veskrze stejné: (nepovedenou) lásku a mezilidské vztahy.
Foto: Feist

Feist: Pleasure

Na obalu nového alba Pleasure je kanadská indie zpěvačka a skladatelka Leslie Feist zachycená v radostném skoku. Název i obsah ale jen málo korespondují s obsahem alba, na němž Feist ve zcela jednoduše zaranžovaných písničkách, mnohdy pouze s kytarou a pouze s jemným zásahem doprovodné kapely, vypráví vypjatým hlasem o smutku, emocionálních hranicích, odmítání a nedostatku lásky.

"Tahle akustická poloha osamělé písničkářky je pro mě nyní zásadní," říká v rozhovoru pro hudební magazín Pitchfork. Kontemplativní náladou, nehitovými ambicemi a atmosférou domácího nahrávání patří Pleasure mezi zpěvaččina introvertnější alba. A poslouchat skladby ovlivněné mimo jiné nepodařeným vztahem je jako listovat si deníkem, když Feist zrovna není doma.

"Kdybych byla znovu mladá, možná bych na sebe nebyla tak přísná," dodává Feist. "A o tom album Pleasure vlastně taky trochu je. Teď už daleko lépe vycítím, co má, a co nemá smysl. A vím, že štěstí patří k životu stejně jako zmatek." Ve skladbě i klipu Century Feist hostuje kamarád Jarvis Cocker z kapely Pulp. "Je to můj oblíbený vypravěč příběhů, který nad nimi na rozdíl ode mě mívá nadhled."

 

Právě se děje

Další zprávy