5 povedených desek letošního jara a léta, za kterými stojí ženy

Lukáš Boček Hana Slívová Lukáš Boček, Hana Slívová
9. 8. 2017 6:30
Halsey, sestry Haimovy, Dua Lipa, Fazerdaze a Feist. Všechny tyto ženy - hudebnice vydaly před nedávnem nové desky. Ačkoliv žánrově stojí i na zcela opačných stranách - Dua Lipa se věnuje současně zprodukovanému popu, kdežto Feist "do it yourself" písničkářství - téma mají všechny veskrze stejné: (nepovedenou) lásku a mezilidské vztahy.
Foto: Fazerdaze

Fazerdaze: Morningside

Amelia Murrayová, po mamince Indonésanka, po tatínkovi dívka s evropskými kořeny, žije v novozélandském Wellingtonu. S hudbou se přátelila odmala: piano, které ji jako školačku štvalo, brzy vyměnila za bratrovu elektrickou kytaru. Společnost na dlouhé cestě do školy jí dělával iPod, zkušenosti v teenagerském věku sbírala v lokální kapele, která hrála šedesátkový indie pop ve stylu The Beatles.

Amelia však brzy začala psát své písničky, ovlivněné vnitřním světem, slunným ostrovem a žánrem, jemuž se říká dreampop. Líbit by se mohli těm, kteří mají rádi hudbu kapel DIIV, Craft Spells nebo Wild Nothing.

Před třemi lety, to jí bylo dvacet, vydala pod jménem Fazerdaze své první EP. Letos v květnu pak s kapelou přidala album Morningside. "Zatímco jsem doma dokončovala naši desku, vedle v pokoji si tu svou dodělával můj přítel," poznamenává k "do it yourself" estetice jejího přístupu v rozhovoru pro novozélandský magazín Spinoff.

Název Morningside obsah alba dobře shrnuje. Klip k jejímu dreampopovému hitu Lucky Girl, stejně jako ostatní písničky, je plný slunce, ranního melancholického světla, jemných zvonivých kytar a dívčího hlasu, který nevzrušivým tónem vybízí k prázdninovému dobrodružství.

 

Právě se děje

Další zprávy