Z Valmezu na Broadway: Jakékoliv sny se můžou splnit

Kultura Kultura, Red Kul
31. 12. 2008 13:45
Oscarová cesta Glena Hansarda a Markéty Irglové

Praha - Zrychlit během dvanácti měsíců od hospodských vystoupení ve střední Evropě k plánům na muzikálovou adaptaci na Broadwayi, to není děj muzikálu, ale realita, která se přihodila ústřední dvojici filmu Once Glenu Hansardovi a Markétě Irglové.

Nízkorozpočtový irský snímek Johna Carneyho - někdejšího Hansardova spoluhráče z kapely Frames - vznikl za 150 000 dolarů během 17 dnů. Svůj vzestup v zámoří odstartoval už v lednu 2007 na festivalu Sundance, kde získal cenu diváků. Od té doby jeho popularita v USA masivně stoupala až k ohlášeným nominacím na Grammy a Oscara za nejlepší filmovou píseň, kterého autorské duo také nakonec získalo.

V kontextu Oscarem oceňovaných výpravných písní působila Falling Slowly podobně, jako když si rodina aristokratů pozve k vánoční tabuli pár chuďasů: pro vylepšení image navenek a pobavení uvnitř společnosti.

Glen Hansard a Markéta Irglová - Falling Slowly

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Prezident My Fair Lady z Valmezu negratuloval

Objednávku "nízkorozopočtové opravdovosti" upřímně naplnila i děkovná řeč Markéty Irglové, kterou okamžitě po ceremoniálu citovaly kulturní rubriky jako highlight večera: "Tohle je velký okamžik pro nezávislý film. Je to důkaz, že ať jsou vaše sny jakékoliv, můžou se splnit. Nevzdávejte se."

Jednoduchý příběh ve stylu My Fair Lady pro baťůžkáře oslovil americké publikum svojí prostotou a exotikou zároveň. Příběh lásky a hudebního snění opraváře vysavačů a české gastarbeiterky v Dublinu působí v zámoří natolik mimo realitu, že si přímo říká o převedení na prkna Broadwaye.

Oscar 2008 za nejlepší filmovou píseň získali Češka Markéta Irglová a Ir Glen Hansard
Oscar 2008 za nejlepší filmovou píseň získali Češka Markéta Irglová a Ir Glen Hansard | Foto: Reuters
Čtěte také:
Glen Hansard a Markéta Irglová se kýče nebojí
Jak vznikl irský muzikál s českou stopou
Oscary 2008 pro Coeny i Markétu Irglovou

Osudové osmičky

  • Ve filmu Once, jehož hudba byla odměněna Oscarem, zazní dohromady osm Hansardových písní.
  • Snímek dosud po světě přes vydělal přes 21 milionů dolarů. Což jej (spolu s nízkými náklady na pořízení) katapultovalo na osmé místo historického žebříčku úspěšnosti filmů z hlediska návratnosti vložených investic.

Jakkoli si Česko rádo užívá patos a "hokejové" emoce vítězů, stalo se u nás z oscarového úspěchu spíš nedorozumění. Irglovou nejenže nevypiplala česká média, která pak doháněla, co se dalo, ale de facto ji nikdy ani neadoptovala.

Desku nám"vnutilo" zahraničí, jediná významnější zásluha českého tisku byla, když časopis Týden vytáhl otázku o regulérnosti nominace a poslal zpochybňující dopis Akademii. Ukázalo se, jak velkou funkci má filtr, přes který dnes vnímáme většinu "velkých příběhů". Symbolicky to završil prezident Václav Klaus, když zpěvačce k ojedinělému vítězství negratuloval.

Jsme pořád jako vy

Melodramatickou linku lovestory Once marketingově ideálně doplnila skutečnost, že Hansard a Irglová jsou pár i v soukromém životě. Tudíž si návštěvníci následného úspěšného amerického turné mohli užít další dávku bezproblémových emocí adekvátních množství, které jim předtím dodal film.

Předoscarovou - tudíž tu "autentickou" - etapu putování po Spojených státech před vánoci shrnulo i v Čechách vydané DVD Glen Hansard & Markéta Irglová & The Swell Season. Zaznamenává koncert, který se odehrál 4. listopadu 2007 v seattleském The Good Shepherd Center Chapel.

Při tvorbě DVD kupodivu sáhli do období, kdy ještě jejich popularitu neznásobila cena Akademie. Důležité je totiž dát si záležet na tom, aby se nijak neporušil obraz toho, co je na Swell Season nejpřitažlivější: naivita, prostota a dobrácká skromnost.

K image "jsme pořád jako vy" se totiž daleko víc hodí záznam mini vystoupení než třeba vyprodaný koncert z newyorské Radio City Hall, kam duo o půl roku později katapultovala po-oscarová sláva.

O to těžší budou mít přijít s čímkoli dalším stejně uvěřitelným.

 

Právě se děje

Další zprávy