Z nenávisti se vraždí i dnes, říká autor Umění zabíjet

Kultura Kultura
7. 3. 2013 13:30
Fotograf Lukáš Houdek odpovídal na dotazy čtenářů Aktuálně.cz
Horní Lipka, léto 1945. Týrání Marie Neutzler, na jehož následky o několik měsíců později zemřela v nemocnici v Červené Vodě.
Horní Lipka, léto 1945. Týrání Marie Neutzler, na jehož následky o několik měsíců později zemřela v nemocnici v Červené Vodě. | Foto: Lukáš Houdek

Online rozhovor - Vraždy z nenávisti. Stále aktuální téma. A nemusí se jednat právě o odsun sudetských Němců po druhé světové válce. Lukáš Houdek si ke svému výtvarnému projektu Umění zabíjet vybral právě dobu na konci války, kdy se obracely role obětí a vrahů. 

O této době se ve školách příliš neučí a do médií se pravidelně dostává, když se některému z politiků hodí získávat body od "nacionalisticky" naladěné části veřejnosti. Naposledy se poválečný odsun Němců a Benešovy dekrety staly rozbuškou prezidentské kampaně.

A právě v té době pověsil Lukáš Houdek část svých ilustrací vražd sudetských Němců "vítěznými" Čechy na nábřežní Galerii Artwall. Kompletní soubor snímků je zároveň vystavený v Národní technické knihovně.

Lukáš Houdek při rekonstrukcích vycházel z archivních dokumentů, historických analýz, dobových materiálů a výpovědí pamětníků, které vizuálně upravoval. Jeho svébytné rekonstrukce se však zakládají na skutečných událostech. "Myslím, že násilí z nenávisti je tu napříč celou historií. Jen dnes o ní mluvíme a umíme si ji definovat, uvědomujeme si její nebezpečí. Taková paralela se ukazuje stále, například situace na Šluknovsku v roce 2011," řekl Lukáš Houdek v online rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Lukáš Houdek
Lukáš Houdek | Foto: Aktuálně.cz

Tématu se Lukáš Houdek začal věnovat, protože sám pochází ze Sudet. Narodil se v Plané u Mariánských Lázní, vyrůstal ve Stříbře a jeho rodina "dosídlila" některé z německých nemovitostí.

"Nemyslím si, že můj projekt něco změní. Co ale může dokázat, je donutit občany naší země, aby se nad odsunem/vyhnáním zamysleli, aby si k němu něco víc zjistili a utvořili si na něj vlastní názor. Co tak slyším kolem sebe, děje se to. Myslím, že naše hysterie může záviset i na tom, že o tom tématu nic nevíme. Víme, co nám bylo opakováno minulým režimem, ta černobílá pravda o výhradně zlých Němcích a výhradně hodných Češích, zatímco fakta byla zamykána do archivů pod štítkem "tajné". Dnes už tyto dokumenty tajné nejsou, proto si myslím, že právě teď máme možnost se o poválečných dějinách dozvědět více a zaujmout k nim vlastní postoj," řekl Lukáš Houdek.

Další projekt, na němž nyní pracuje, se bude jmenovat Umění dosídlit. Opět to budou fotografie z míst, kam přicházeli po odsunu nová obyvatelé Sudet.

 

Čtěte všechny odpovědi z online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy