Z Litovle je teď království panenek Barbie. K vidění je tu část unikátní soukromé sbírky

ČTK ČTK
15. 12. 2017 14:06
Prostory muzea v Litovli na Olomoucku obsadilo několik set panenek Barbie. Hračky pocházejí ze soukromé sbírky Miluše Rejkubové z Krnova, která jich má více než 1500. Výstava bude otevřená do 5. února 2018.
Barbie.
Barbie. | Foto: ČTK

Litovel na Olomoucku se dočasně stala velmocí panenek Barbie. V místním muzeu jsou do 5. února k vidění kousky z unikátní sbírky Miluše Rejkubové. Sbírka čítá přes 1500 kusů a také řadu rób.

"Sbírku tvoří Barbie z mnoha různých časových období, což umožňuje zachytit vývoj obličeje, tělesných proporcí i způsobu oblékání panenky," říká Hana Oštádalová z litovelského muzea.

Mimo klasické třiceticentimetrové hračky jsou součástí sbírky také sběratelské kousky vysoké 45 a 90 centimetrů, porcelánové Barbie nebo speciálně vydávané edice v luxusním provedení.

Na výstavě je zhruba polovina soukromé sbírky, v níž má paní Rejkubová i takzvané krabičáky - panenky, které se nevybalují a které mají honosné obleky. Nechybějí ani panenky se známými obličeji, například anglický pár William a Kate či herečka Marilyn Monroe.

Barbie se prodává ve 150 zemích

Barbie si za svůj život oblékla téměř miliardu různých druhů šatů od návrhářů jako Gucci, Versace, Vera Wang, Dolce & Gabbana či Givenchy.

"Jsou tady také naprosté sběratelské skvosty, například nádherné toalety s polodrahokamy od Swarovského," doplnila Zdeňka Frištenská z muzea. Tyto panenky ale podle ní nejsou na hraní. Aby výstava uspokojila malé návštěvníky, půjčili si organizátoři klasické Barbie. 

Panenka Barbie letos oslavila 58. narozeniny, pochází od amerického výrobce hraček Mattel. Její postava za tu dobu prošla vývojem od dlouhonohé blondýnky k hračce s různými odstíny pleti, druhy účesů a oblečení i s různými tělesnými proporcemi. K dostání je ve 150 zemích. 

 

Právě se děje

Další zprávy