Yoko Ono žádá od EMI 10 milionů dolarů

mp, BBC
20. 10. 2006 11:00
New York - Yoko Ono zažalovala vydavatelství EMI. Prý jí nevyplatilo peníze za desky jejího manžela Johna Lennona.
Yoko Ono na zahájení olympiády v Turíně
Yoko Ono na zahájení olympiády v Turíně | Foto: Reuters

Extravagantní umělkyně tvrdí, že firma EMI a její dceřinná společnost Capitol Records záměrně zadržují Lennonovy honoráře, na které má podle smluv právo.

A nejen to. Podle ní se tyto firmy dopouštějí podvodů ve svém účetnictví. "Záměrně a systematicky předkládají nečestné a hrubě neúplné účetní výpisy," praví se v třístránkové žalobě, kterou Yoko Ono podala k manhattanskému vrchnímu soudu.

Mluvčí EMI/Capitol Jeanne Meyerová připustila, že čas od času umělci žádají přezkoumání výplat honorářů. Stává se prý,  že nahrávací smlouvy je někdy možné interpretovat různými způsoby.

"Ale téměř ve stu procentech případů se přátelsky dohodneme," dodala Meyerová. K žalobě "jedné z nejznámnějších světových vdov" se nechtěla konkrétně vyjadřovat. Vyslovila jen domněnku, že soud bude stát na straně EMI.

Cut piece: Carnegie Recital Hall, New York, 1965
Cut piece: Carnegie Recital Hall, New York, 1965 | Foto: Miniru Niizuma

K případu se rozhodla mlčet i druhá strana. Právní zástupce žalobkyně John LiCalsi odmítl žalobu své klientky jakkoliv komentovat. Yoko Ono kromě 10 milionů dolarů požaduje i úroky z této částky.

Kontroverzní postava beatlesovské historie se soudí letos už podruhé. Společně se dvěma žijícími členy Beatles Paulem McCartneym a Ringo Starrem, s nimiž spoluvlastní nahrávací společnost Apple, se rozhodli zažalovat počítačovou firmu Apple.

Podrobnosti o soudním sporu čtěte ZDE

Nelíbilo se jim, že společnost využívá symbol jablka u virtuálního hudebního obchodu iTunes a mp3 přehrávače iPod. Obě firmy s podobným logem se v roce 1991 dohodly, že Apple bude symbol jablka používat pouze pro své počítačové produkty.

Soud dal ale letos v květnu za pravdu "počítačovému jablku".

 

Právě se děje

Další zprávy