Yoko Ono je oficiálně spoluautorka písně Imagine. Byl jsem sobec, řekl tehdy John Lennon

Kultura Kultura
16. 6. 2017 13:39
Vdova po Johnu Lennonovi se ve svých 84 letech dočkala uznání spoluautorství písně Imagine. Americká hudební organizace National Music Publishers Association oficiálně uznala Yoko Ono jako spoluautorku písně a na důkaz pustila záznam starého rozhovoru s Johnem Lennonem. Hudebník v něm přiznal, že byl sobecký a svou partnerku při vydání skladby opomenul. Slova a koncept údajně inspirovala kniha umělkyně ze 60. let.
Umělkyně Yoko Ono. | Video: YouTube

Téměř 50 let si manželka zesnulého legendárního hudebníka Johna Lennona a umělkyně Yoko Ono musela počkat na přiřknutí spoluautorství písně Imagine. Manželský pár ji napsal v roce 1971.

Informaci oznámil generální ředitel americké hudební organizace National Music Publishers Association David Israelite. Skladbě také bylo uděleno ocenění Píseň století.

Lennon: Byl jsem sobec a macho

Israelite na důkaz pravdivosti spoluautorství pustil archivní rozhovor, ve kterém samotný John Lennon říká: "O Imagine by se mělo mluvit jako o písni od Lenonna a Ono."

Dodal, že většinu skladby - text a koncept - vymyslela právě Yoko Ono. "Tehdy jsem byl víc sobecký a větší macho a opomenul jsem zmínit její zásluhu. Inspirace přišla z její knihy Grapefruit. Je tam celá hromada kousků jako "představte si tohle" a "představte si tamto". 

Grapefruit vyšel sedm let před dnes už legendární písní. Kniha, již nedoprovázela žádná větší publicita, je plná zvláštních přání a požadavků.

Dnes čtyřiaosmdesátiletou Yoko Ono doprovodil na předávací ceremoniál její syn Sean Lennon. Podle něj matka při vyhlašování uronila slzy.

Při proslovu pak řekla, že vzhledem ke svému slábnoucímu zdraví je za píseň vděčnější. I díky ní je prý stále naživu. "Tohle je nejlepší doba mého života," citoval umělkyni server Variety. 

 

Právě se děje

Další zprávy