Wonder Woman má přinést do světa superhrdinů ženskost. Podle prvních reakcí se jí to podaří

Martin Svoboda Martin Svoboda
19. 5. 2017 13:51
Režisérka oscarového dramatu Zrůda Patty Jenkinsová dostala za úkol dát filmovou podobu příběhu komiksové postavy Wonder Woman a zachránit tak pověst vydavatelství DC Comics. Podle prvních reakcí se první velká ženská sólovka v moderní komiksové éře podaří. Do českých kin jde na začátku června.

Podle dosavadních ohlasů čeká diváky první povedený film ze stáje DC od chvíle, kdy se slavné komiksové vydavatelství rozhodlo dohonit Marvel a nabídnout vlastní obdobu Avengers - spojený vesmír svých největších superhrdinů. Wonder Woman režisérky Patty Jenkinsová bude dost možná poslední šance, jak studio zachránit před úplným shozením jména. 

Ženská síla

Nadšení pečlivě vybrané skupiny publicistů, od nichž studio očekává vděčnost, často vyvolává před uvedením nepovedených filmů nebezpečně vysoká očekávání. Na druhou stranu Wonder Woman by se opravdu mohla podařit: film totiž naštěstí nerežíroval nepříliš schopný Zack Snyder (Muž z oceli, Batman vs. Superman).

Patty Jenkinsová nicméně zatím zůstává velkou neznámou. Studio Warner Bros., které má jako vždy DC na starost, ji vybralo coby režisérku zatím jediného dramatu Zrůda, za který dostala před patnácti lety Oscara herečka Charlize Theronová. Tento chladný snímek nijak nenaznačuje, jak si jeho režisérka může poradit s mainstreamovým blockbusterem, a explozemi a počítačovými triky neoplývá ani její další televizní produkce.

Jenkinsovou navíc DC vybralo i z genderového důvodu. Vždyť kdo jiný by se měl nejslavnější superhrdinky - polobohyně Amazonky chopit, když ne žena? DC tím vysílá vzkaz, že oproti Marvelu je progresivnější a důvěřuje představě ženy coby tahounky filmu před i za kamerou. Vedoucí konkurenčního studia Marvel jsou totiž známí svou aktivní snahou ženské superhrdinky ve filmových komiksech minimalizovat. Podle nich totiž nejsou dostatečně rentabilní. Jedinou výjimku představuje Black Widow s tváří Scarlett Johanssonové, jež se však i přes svou popularitu u fanoušků zatím nedočkala vlastního filmu a plní vždy pouze vedlejší roli v sólovce mužského kolegy.

Konec chlapeckého světa? 

Wonder Woman má být tedy tak trochu i manifestací ženskosti ve světě, který bývá stále vnímán jako mužský, nebo spíš chlapecký. Berme toto rozhodnutí tak trochu jako obchodní tah, zároveň mu ale jen proto neodebírejme případný pozitivní dopad na vnímání žen ve filmu. 

Wonder Woman ve filmu ztvární izraelská herečka Gal Gadotová, jež patřila mezi ty lepší součástky jinak často vysmívaného Batmana vs. Supermana. Příběh pak připomene Kapitána Ameriku - část se odehrává během první světové války, scenárista Michael Goldenberg ovšem musí zajistit, aby se hrdinka nakonec ocitla v současnosti a mohla tak spojit síly s dalšími hrdiny z týmu spravedlivých Justice League.

Starší upoutávky vyvolaly spíše mdlé reakce, zapříčiněné i špatnými zkušenostmi s DC. Ty novější už díky říznější hudbě a rychlému střihu dávaly větší naději. Spokojené dojmy vybraných novinářů a fanoušků pak vyhlídky na první povedený DC film od Temného rytíře ještě posílily. Jestli se v mainstreamu nezkušené režisérce podaří opravdu celý kolos Justice League uvést do lepšího světla, to se v českých kinech dozvíme 1. června.

 

Právě se děje

Další zprávy