Wihanovo kvarteto oslní capriccii od Paganiniho

10. 7. 2013 16:50
Rozhovor s primášem Wihanova kvarteta Leošem Čepickým
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Poslední červencový den vystoupí na festivalu v Českém Krumlově Wihanovo kvarteto, bravurní smyčcový soubor, jehož čtyři členové spolu hrají bezmála třicet let. Pro publikum si přichystali díla tří věhlasných skladatelů, Beethovena, Schuberta a Paganino.

Primáš kvarteta Leoš Čepický ale láká hlavně na toho posledního. „Koncert v Krumlově bude výjimečný tím, že tam zahrajeme několik skladeb, takzvaných capriccií od Paganiniho. Myslím si, že je nikdo na světě nehraje," svěřil se před koncertem.

Aktuálně.cz: Pro publikum v Krumlově jste si připravili Beethovena, Paganiniho a Schuberta. Proč právě tyto skladatele?

Je to jednoduché, Beethovena máme všichni moc rádi, jeho kvartety jsme natočili dvakrát na CD. Schubert je náš další oblíbený skladatel, jeho kvartety hrajeme velmi často. A co se týká Paganiniho, je to taková naše specialita, kterou nejspíš neuslyšíte od nikoho jiného. Jedná se o houslová capriccio (hudební skladba žertovného charakteru - pozn. red.) v úpravě pro smyčcové kvarteto. Noty čtyřiadvacátého capriccia jsme koupili před mnoha lety v Londýně a často jsme je přidávali na koncertech.

Po jednom koncertu v New Yorku, který přenášel živě rozhlas, nám přišel dopis od autora této úpravy, amerického skladatele Williama Zinna, že byl naším provedením nadšený, a jestli nám prý může poslat zbývajících třiadvacet capriccií.... A během několika let jsme pak všech dvacet čtyři capricií natočili na CD.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A.cz: Jste sice z Česka, ale hodně působíte ve Velké Británii. Je rozdíl hrát pro české nebo britské publikum?

Ve Velké Británii jsme poměrně často, pravidelně tam hráváme od roku 1991, kdy jsme v Londýně vyhráli mezinárodni soutěž smyčcových kvartet. Máme v Anglii spoustu přátel a cítíme se tam jako doma. Nerozlišujeme, zdali hrajeme v sále pro třicet lidí někde v malé vesnici nebo v sále pro několik stovek posluchačů. Každý koncert se snažíme odehrát tak, aby přinesl radost posluchačům a zároveň i nám.

Hrajete spolu téměř třicet let, stále ve stejném složení. Nedostaví se někdy ponorka? Nepotřebujete si někdy od sebe odpočinout?

Když ještě chvilku počkáme, tak spolu budeme opravdu třicet let. Samozřejmě, že se občasná ponorka někdy objeví, ale myslím si, že hudba je tak silna, ze nam pomuze se i pres obcasne neshody v pohode dostat.

A.cz: Vydali jste spoustu CD, máte rozsáhlý repertoár, čeho ještě chcete dosáhnout? Máte nějakou metu?

Natočili jsme kolem čtyřiceti nahrávek, a jestli chceme ještě něčeho dosáhnout? Hlavně chceme, aby to, co děláme, bavilo nejen nás, ale hlavně i naše posluchače.

Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Dá se říct, jakou hudbu hrajete nejraději? Českou, zahraniční, moderní, klasicistní?

Jelikož jsme české kvarteto, tak se po nás na zahraničních zájezdech chce hlavně česká hudba. Máme moc rádi Janáčka, Smetanu, Dvořáka a k tomu často hrajeme hlavně skladby romantických autorů. Samozřejmě v programu našich koncertů mají své místo i skladby z období klasicismu. Nejinak je tomu i s autory 20. století.

A.cz: Jak dlouho se v Krumlově zdržíte? Budete mít čas podívat se i na jiné koncerty?

V Krumlově se bohužel moc dlouho nezdržíme. Po koncertě musíme hned odjet do Prahy, protože už druhý den odlétáme na tři koncerty do Švédska. Pak bychom snad konečně měli mít chvilku volna.

Čtěte také:
Krásné město a skvělá hudba? Festival v Českém Krumlově

Krumlov očaruje flamencový mistr Carlos Pinana

 

Právě se děje

Další zprávy