Whisky, Sex Pistols a zločiny na severu. Jo Nesbø dnes vydává novou knihu Žízeň

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 5. 2017 18:06
Dnes vychází Žízeň od Joa Nesbøho, jedenáctý díl krimisérie o nekonvenčním detektivovi Harrym Holeovi. Autorových knih se na světě prodalo už přes 25 milionů kusů.
Ahoj, já jsem Jo.
Ahoj, já jsem Jo. | Foto: ČTK

Dnes vychází v českém překladu novinka norského spisovatele Joa Nesbøho Žízeň. Je to zatím poslední díl jedenáctidílné krimisérie, jejímž hlavním hrdinou je nekonvenční detektiv, drsný a samotářský Harry Hole, podle svých nadřízených nejlepší kriminalista policie v Oslu. Jeho příběhy čtenáři po celém světě doslova hltají, celosvětově se prodalo už více než 25 milionů kusů detektivek.

Hole je vysoký, krátkovlasý atletický muž středního věku. Má vytříbený smysl pro spravedlnost a vyvinutou intuici, která ho neomylně dovede k vyřešení každého případu, přesto působí spíše jako antihrdina. Je samotářský, rád si přihne z lahve svého oblíbeného Jima Beama a poslechne Sex Pistols, těžko vychází s autoritami a má střídavé úspěchy v osobním životě.

Už to vypadalo, že Harryho příběh se s desátým dílem série definitivně uzavřel. Hlavní hrdina se oženil se svojí osudovou Ráchel, přednáší na policejní akademii a snad poprvé zažívá pocity štěstí. Nesbø však po čtyřech letech nechal nejlepšího osloského detektiva znovu ožít. V jedenáctém díle Žízeň Harry vyšetřuje vraždy žen, které si domluvily rande prostřednictvím seznamovací sociální sítě Tinder.

Tuzemským exkluzivním vydavatelem knih Joa Nesbøho je nakladatelství Kniha Zlín, které je součástí skupiny Albatros Media. Jeho majitel Marek Turňa narazil na norského spisovatele náhodou, když si v Londýně koupil knihu Nemesis a okamžitě ho uchvátila. Nesbo zaznamenal velmi rychle úspěch i u českých čtenářů.

Prvních autorových titulů se podle nakladatelství prodávalo mezi 30 až 40 tisíci kusy v prvním roce prodeje, nejnovější knihy se prodávají prvním rokem v počtu asi 40 až 50 tisíc kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy