Westworld koketuje se samuraji. Vrátí se ale především proto, aby začal tam, kde skončil

Martin Svoboda Martin Svoboda
12. 8. 2017 8:00
Populární seriál Westworld se vrátí s druhou sérií. Slibuje další záhady, filozofické otázky i skvělé herecké výkony. A ačkoliv si to hlavní hvězda Ed Harris nepřeje, diváci se možná dočkají i samurajů.
Trailer ke druhé sérii seriálu Westworld | Video: HBO

Seriál Westworld se má pro HBO stát novou Hrou o trůny. Těžko říct, jestli úspěchu temné fantasy dosáhne v číslech sledovanosti. Popkultura už ale adaptaci kultovního filmu Michaela Crichtona přijala za svou. O Westworldu se toho hodně namluvilo, napsalo a natočilo. Od humorných skečů v Saturday Night Live po akademické studie.

Není tedy divu, že se chystá druhá série, v níž se tvůrci J. J. Abrams, Jonathan Nolan a Lisa Joyová vrátí k příběhu westernového tematického parku budoucnosti obydleného roboty, na nichž mohou boháči kojit své násilné a sexuální pudy.

Publikum nemusí být pasivní

Westworld svým důrazem na pokládání otázek a odkládáním odpovědí připomněl seriál Ztraceni, jenž rovněž provokoval fanoušky k rozpracování různých teorií o dohadů.

Zkušené publikum dokázalo většinu překvapení odhalit v předstihu, což ale radost nikomu nezkazilo. Westworld tak narušil konzervativní představu, že televizní publikum je vždy pasivní - vyžadoval a odměňoval aktivitu diváků, kteří se víc zajímali, víc si o něm četli a víc o něm mluvili s přáteli. Westworld připomněl, jak silná komunita může okolo nápaditých seriálů vzniknout.

Velkou devizou nebyl jen komplexní příběh věnující se lidskému svědomí, duši a vztahu reality a fikce. Jak je u HBO zvykem, autoři kladli důraz na bezchybné herecké obsazení, jemuž vévodili Anthony Hopkins a Ed Harris. Ti svým tajuplným hrdinům dodali ještě o kus větší hloubku, než jaká plynula ze scénáře.

Hopkins se, dle očekávání, do druhé série nevrátí, Ed Harris ale v upoutávkách figuruje. Masakr na konci první série tedy přežil a jeho Muž v černém bude dál plnit svou úlohu, přestože identitu už všichni znají.

Vrátí se i Evan Rachel Woodová a Thandie Newtonová, v traileru vystupující jako záporné postavy. Realita ale může být komplikovanější. Druhá řada začne oproti té první dějovým posunem, obě hrdinky tedy mají čas redefinovat svou právě nalezenou svobodu (pokud opravdu jde o svobodu, u Westworldu jeden nikdy neví).

Bude zajímavé sledovat, jak budou scenáristé postupovat po splynutí dvou časových rovin, které určovaly strukturu a napětí první série. Tvůrci potvrdili, co upoutávka naznačuje - děj se do minulosti nevrátí a soustředí se výhradně na události následující po velkém finále jedničky, v němž roboti překonali svůj program a vzepřeli se lidské kontrole.

Možná přijde i svět samurajů, jenž se zatím objevil jen v náznacích. Ačkoliv Ed Harris se nechal slyšet, že samurajské brnění by si na sebe vzal jen pod pohrůžkou násilí. Autoři nicméně budou klást důraz zejména na pokračování načatých motivů.

Příběh Westworldu bude druhou sérií pokračovat v roce 2018.

 

Právě se děje

Další zprávy