Harvey Weinstein zmizí ze seznamu Wiesenthalova centra, které mu udělilo cenu za toleranci

ČTK ČTK
12. 10. 2017 11:13
Centrum Simona Wiesenthala, které se věnuje lidskoprávní problematice, oznámilo, že ze svých seznamů vymaže jméno producenta Harveyho Weinsteina, jenž je obviněný ze sexuálního obtěžování a znásilnění. "Všichni v této humanitární organizaci jsou zděšeni množstvím obvinění," napsal zakladatel centra Marvin Hier. Organizace Weinsteinovi předloni udělila cenu za toleranci.
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein | Foto: ČTK

Centrum Simona Wiesenthala, mezinárodní židovská organizace pro lidská práva, oznámila, že vymaže jméno amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina ze seznamu oceněných lidí.

Organizace mu předloni udělila cenu za toleranci. Podle izraelského tisku byl Weinstein pro cenu vybrán i kvůli svým příspěvkům této organizaci, které činí téměř 100 tisíc dolarů (asi 2,2 milionu Kč). 

Weinstein při přebírání ceny na galavečeru, který centru vynesl 1,75 milionu dolarů, řekl o antisemitech, že by Židé udělali nejlépe, kdyby "vstali a kopli ty chlápky do zadků".

"Vzhledem k vážnosti obvinění odstraníme jeho jméno ze seznamu oceněných ve všech našich materiálech, jež v budoucnu vyjdou. Nemůžeme se vrátit do minulosti, ale kdybychom dříve věděli, co víme nyní, nikdy bychom ho neocenili. Takové skandální chování je proti všemu, za čím Wiesenthalovo centrum stojí," napsal zakladatel centra Marvin Hier. 

Producenta v uplynulých dnech obvinilo mnoho hereček ze sexuálních útoků a obtěžování. Weinstein, jenž pomáhal založit produkční firmu Miramax, se omluvil. Tvrdí ale, že všechny ženy, jichž se aféra týká, s kontaktem souhlasily. Hodlá se nicméně obrátit na odborníky, kteří léčí sexuální závislost.

 

Právě se děje

Další zprávy