Washington ukazuje, jak Andy Warhol maloval bulvár

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 9. 2011 11:20
Slavný pop-artista se inspiroval titulky a médii
Foto: Profimedia.cz

Washington - Národní galerie v americkém hlavním městě Washingtonu od soboty vystavuje díla Andy Warhola inspirovaná titulky bulvárních novin. Výstava dokumentuje celoživotní zájem pop artisty o bulvár a o způsob, jakým zachází s informacemi a se skutečností. Mnoho obrazů má veřejnost možnost vidět vůbec poprvé.

Warhol byl celý život vášnivým konzumentem médií; v novinách hledal příběhy a obrazy. Washingtonská výstava nazvaná Titulky ukazuje, jak bulvární noviny inspirovaly jeho tvorbu, jak s nimi pracoval, upravoval je, měnil v nich důraz a někdy i obsah. Kromě Warholových děl tak jsou v Národní galerii vidět i originální stránky novin.

Foto: Aktuálně.cz

"Titulky jsou velké, byť dříve neprozkoumané téma, které prochází celou Warholovou kariérou. Zahrnují mnoho z jeho klíčových témat včetně celebrit, smrti, neštěstí a aktuálních událostí," píše galerie.

Umělce fascinovaly jak příběhy slavných lidí, tak dramata a tragédie ze životů obyčejných lidí přibližovaná bulvárem. Na výstavě je k vidění obraz A Boy for Meg z roku 1962 inspirovaný titulkem zachycujícím narození syna anglické princezny Margarety. Obraz 129 Die in Jet z téhož roku zase zachycuje titulní stránku listu New York Mirror informující o leteckém neštěstí.

Warholova tvorba odráží i technologické proměny médií. Postupně se přesouvá od tisku k televizi. Na výstavě jsou k vidění i umělcova vystoupení v hudební stanici MTV v 80. letech. Pozdější díla také zachycují jeho spolupráce s Keithem Haringem a Jeanem-Michelem Basquiatem, ve kterých tito umělci dotvářejí titulky vybrané Warholem. 

Foto: Aktuálně.cz

"Warhol odhaloval komodifikované zpravodajské významy přiřazované k vášním a neštěstím každodenního života. V druhém plánu ale také ukazoval na čtenáře jako na konzumenta zpráv. V roce 1968 se sám stal předmětem titulních stránek, když jej postřelila spisovatelka Valerie Solanasová. V titulcích se pak celebrita objevil i v roce 1987, když zemřel," nastiňuje téma výstavy galerie .

Warhol si články a titulky z novin značnou část života vystřihoval a spolu s dalšími věcmi je archivoval v krabicích. Od začátku 70. let do své smrti v roce 1987 vytvořil 612 takových krabic.Jedna z nich, zachycující část roku 1976 a celý rok 1977 je k vidění i na washingtonské výstavě. Národní galerie na ní celkem nabízí kolem 80 děl.

Warhol, který žil v letech 1928 až 1987, patří k předním americkým i světovým umělcům minulého století. Jeho rodiče pocházeli ze severovýchodního Slovenska, kde v roce 1991 otevřeli jeho muzeum. Další galerie jeho umění, které tvoří okolo 4000 exponátů, je od roku 1994 v americkém Pittsburghu.

Výstava bude otevřená do 2. ledna 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy