Vzdorovali zlu. Výstava v Praze představí osud Josefa Toufara a Jana Zahradníčka

ČTK ČTK
15. 8. 2016 14:31
Na pražské Novoměstské radnici se uskuteční multimediální výstava mapující životní příběhy faráře Josefa Toufara a básníka Jana Zahradníčka. Expozice s názvem Vzdorovali zlu – dva příběhy českého 20. století představí od 23. srpna do 30. září dvě osobnosti, které vystupovaly proti veřejné manipulaci a odmítly se přizpůsobit totalitním praktikám.
Vzdorovali zlu – dva příběhy českého 20. století.
Vzdorovali zlu – dva příběhy českého 20. století. | Foto: nrpraha.cz

Vzdorovali zlu – dva příběhy českého 20. století je název multimediální výstavy na pražské Novoměstské radnici, která představí životy faráře Josefa Toufara a básníka Jana Zahradníčka. Potrvá od 23. srpna do 30. září.

"Vystaveno bude přibližně padesát originálních grafických panelů zavěšených v prostoru tří pater a ochozu věže Novoměstské radnice v Praze, doplněných o velkoformátové fotografie a řadu dalších ve výstavních vitrínách," uvedla za organizátory Lucie Kružíková.

Vše bude doplněno videoprojekcí archivních materiálů a dokumentárních filmů, výstavou osobních předmětů, výběrem z korespondence, vzpomínkami přátel, zprávami z archivů a dobového tisku. V průběhu výstavy budou připraveny tematické večery.

Podle autorů výstava ukáže surovost komunistické politické moci, která zničila jedinečné životy významného spisovatele a kněze i jejich rodin.

Farář Toufar patří mezi první oběti komunistické diktatury. Dne 11. prosince 1949 se při jeho kázání v číhošťském kostele rozkýval a vychýlil oltářní křížek. Toufar byl poté unesen Státní bezpečností z číhošťské fary a bezmála měsíc brutálně vyslýchán a nucen k falešnému přiznání. Na následky mučení 25. února 1950 zemřel. Expozice chce také ukázat i další oběti z řad Toufarových farníků a přátel, kteří byli v souvislosti s tímto případem mučeni, vězněni či vystěhováni ze svých domovů.

Básník, překladatel a publicista katolické orientace Zahradníček zemřel 7. října 1960, krátce po svém návratu z vězení. Tam jej poslal soud ve vykonstruovaném procesu s tzv. černozelenou internacionálou v roce 1952. Byl rehabilitován v červnu 1966, kdy byla prokázána jeho nevina a proces označen za uměle vykonstruovaný. Zahradníček patří vedle Otokara Březiny, Josefa Floriana či Jakuba Demla k hlavním postavám české křesťanské literatury.

 

Právě se děje

Další zprávy