Výtvarník Theodor Pištěk dostal Křišťálový glóbus

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 7. 2013 19:45
Výtvarník Theodor Pištěk převzal cenu za přínos kinematografii
Theodor Pištěk dostal Křišťálový glóbus na jevišti karlovarského divadla.
Theodor Pištěk dostal Křišťálový glóbus na jevišti karlovarského divadla. | Foto: ČTK

MFF KV 2013 - Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převzal na karlovarském festivalu akademický malíř a oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

Svému kolegovi gratulovali na pódiu Městského divadla před projekcí snímku Miloše Formana Amadeus kameraman Miroslav Ondříček a představitel Salieriho F. Murray Abraham, který za roli získal Oscara. Setkaly se tak vlastně tři osobnosti, které na tomto projektu před třiceti lety především v Praze spolupracovaly. Prestižní sošku Pištěkovi odevzdal prezident festivalu Jiří Bartoška.

Foto: Hermina

"Je to největší pocta v mém životě a obrovská satisfakce," řekl Pištěk a postěžoval si, že v české kinematografii je filmové výtvarnictví a speciálně kostýmní trošku popelkou. "Teď, když držím tuhle cenu, držím ji i pro všechny mladé kolegy a kolegyně, aby viděli, že si zvolili správnou cestu," dodal.

Fahrid Murray Abraham pozdravil divadlo hromovým "ahoj" a zalitoval, že Oscara nedoslat kameraman Ondříček. "Tenhle film mě proslavil, na roli jsem se hodně připravoval, ale když došlo k natáčení, měl jsem obavy. Pak jsem se setkal s panem Pištěkem. Měl jsem problém s kostýmem, neseděl mi v ramenou a já musel dirigovat. On mi řekl, že Salieri prostě nosí příliš těsné oblečení. Teprve pak jsem se dovtípil a řekl: Aha. Děkuji ti, Dodo," uvedl.

Tříhodinový snímek Amadeus natočil v roce 1984 Miloš Forman podle stejnojmenné divadelní hry Petera Shaffera v produkci Saula Zaentze. Dobové drama rozehrávající odvěký svár mezi genialitou a průměrností získalo osm Oscarů. Titulní roli ztvárnil Tom Hulce. Film v době svého uvedení inspiroval novou módní vlnu v oblékání. Podobenství s originální výtvarností bylo z valné části nasnímáno v Praze - především ve Stavovském divadle, spolupracovala na něm řada českých filmařů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Theodor Pištěk je spojován i s dalším Formanovým velkofilmem Valmont z roku 1989. Za kostýmy k němu získal francouzského Césara, na prestižní cenu Americké filmové akademie byl nominován. S Formanem se podílel i na životopisném dramatu Lid versus Larry Flynt (1996).

Známý je i jako autor originálních pláten, objektů a instalací. Svou volnou tvorbu prezentoval loni na podzim na výstavě v pražském Veletržním paláci, uspořádané k jeho osmdesátinám. Filmové kostýmy tu byly nakupeny na objemné hromadě a připomínaly tak "veteš" z postmoderního jarmarku. Pozoruhodná filmová kariéra tehdy čerstvého absolventa AVU začala spoluprací na lyrickém příběhu Františka Vláčila Holubice (1960). O sedm let později se s ním setkal i při práci na proslulém vančurovském eposu Marketa Lazarová. Pištěkova filmografie zahrnuje přes stovku titulů nejrůznějších žánrů; spolupracoval například s Oldřichem Lipským, Jiřím Menzelem i Václavem Vorlíčkem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy