Výstavu Salvadora Dalího obohatí fotografie, které v jeho pařížském bytě pořídil Václav Chochola

Hana Slívová Hana Slívová
19. 7. 2017 11:12
Výběr z díla jedné z nejdůležitějších postav surrealismu, Katalánce Salvadora Dalího (1904-1989), vystavuje Muzejní a galerijní centrum ve Valašském Meziříčí. Kromě jeho kreseb je tu k vidění i limitovaná kolekce kachlí a talířů, kterou vydala Dalího nadace, anebo busta od sochaře Josefa Nálepy.
Vystavená socha Salvadora Dalího, dílo sochaře Nálepy.
Vystavená socha Salvadora Dalího, dílo sochaře Nálepy. | Foto: Muzejní a galerijní centrum Valašské Meziříčí / Ondřej Smolka

Za výstavou děl Salvadora Dalího ve Valašském Meziříčí byla touha přivézt do města silné výtvarné dílo a světoznámého umělce. "Karta nakonec padla právě na Dalího, představitele čistého surrealismu," vysvětluje Ondřej Smolka, tiskový mluvčí Muzejního a galerijního centra, kde je nyní Dalího umění k vidění.

Ve výběru z Dalího díla jsou grafiky ze 40. až 80. let a kompletní dílo Božská komedie. To obsahuje 99 grafik, inspirovaných textem od Danteho Alighieriho.

Vystavená je i limitovaná kolekce kachlí a talířů, kterou vydala nadace Salvadora Dalího na přelomu tohoto století, a také bronzové plastiky umělce. Místo má ve Valašském Meziříčí i busta Dalího od československého sochaře a reprezentanta na vodních lyžích Josefa Nálepy (1936-1912). S Dalím se potkal ve Španělsku právě díky vodnímu lyžování a busta byla jeho nejslavnější prací. 

Vhled do soukromí Dalího nabízí slavného fotografie Václava Chocholy (1923-2005), které pořídil při návštěvě v jeho pařížském apartmá v šedesátých letech minulého století.

Na Chocholově webu je díky pamětem fotografovy dcery Blanky možné dočíst se, že k setkání došlo v době, kdy Chochola fotil dění v pařížských kabaretech. V jednom z nich potkal i Dalího. Od jeho přátel pak dostal umělcovu adresu. 

Chocholova fotka Salvadora Dalího s časopisem Ahoj na sobotu.
Chocholova fotka Salvadora Dalího s časopisem Ahoj na sobotu. | Foto: Václav Chochola

"Bavili jsme se déle než pět minut a na závěr jsem udělal čtyři seznamovací fotografie. Příště jsem přinesl Dalímu fotky už hotové a mohu říci, k mému údivu, že byl nadšen a běhal s nimi po salonu apartmá z jednoho rohu do druhého a freneticky opakoval, že jsem bell fotograf - vyfotil jsem ho při tom," vzpomíná Chochola. 

"Vejce uvařené natvrdo nebyla jediná má rekvizita. Po pózování s mými fotografiemi se Dalí chopil českého časopisu Ahoj na sobotu, který mi manželka poslala a kde byla publikovaná má reportáž z Paříže. Když mi došel film, nasadil jsem barevný diapozitivní film."

Předměty pocházejí ze sbírky pražské Galerie GOAP a od soukromých sběratelů. Výstava potrvá do 8. října.

 

Právě se děje

Další zprávy