Výstavu Františka Skály vidělo téměř 65 tisíc lidí. Víc návštěvníků dorazilo jen na Karla IV.

ČTK ČTK
4. 9. 2017 13:14
Národní galerie zažívá návštěvnické hody. Dvě velké výstavy - Františka Skálu ve Valdštejnské jízdárně a Gerharda Richtera v paláci Kinských - vidělo dohromady téměř 120 tisíc lidí. Podle galerie ale tuzemské diváky do galerií více táhne staré umění.
Foto: Ludvík Hradilek

Výstava výtvarníka Františka Skály, která se od března konala v pražské Valdštejnské jízdárně, přilákala téměř 65 tisíc návštěvníků.

Zařadila se tak k divácky nejúspěšnějším projektům, které Národní galerie v Praze v posledních letech připravila, a v divácké úspěšnosti překonala i výstavu Henriho Rousseaua z loňského roku. Tu vidělo 57 047 lidí.

Výstava skončila v neděli, stejně jako výstava německého malíře Gerharda Richtera, již od dubna vidělo v paláci Kinských 54 950 lidí. 

Více návštěvníků než na Františka Skálu přišlo za poslední roky jen na výstavu k 700 letům od narození Karla IV. Na ni dorazilo celkem 92 857 lidí, stala se nejúspěšnějším výstavním tuzemským projektem roku 2016 a pátou nejnavštěvovanější výstavou středověkého umění na světě.

Výstavy starého umění jsou v Česku podle tiskové mluvčí galerie Terezy Ježkové pro širší publikum atraktivnější, současné umění, k nimž výstavy Skály i Richtera patří, mají v České republice diváckou bilanci v řádech desetitisíců jen výjimečně.

František Skála na svém facebookovém profilu oznámil, že na začátku září končí provoz jeho Prastánek, který v červnu nainstaloval ve spolupráci s Národní galerií na Malostranském náměstí. Úřady stánek vyrobený ze stromu na místě dále nechtějí. 

Zemana rád nemám, má ho rád jen určitý typ lidí, hraje na nejnižší lidské pudy, tím, jak je lidový, mluví sprostě, říká lži, říká Skála. | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy