Výstava v Museu Kampa oslavuje narozeniny Medy Mládkové a představuje Kupkovy kolegy

ČTK ČTK
19. 9. 2017 8:00
Výstava v pražském Museu Kampa František Kupka a umělecká skupina v Puteaux představuje seskupení třiceti umělců, kteří se usadili na stejnojmenném pařížském předměstí a významně zasáhli do vývoje moderního umění. Vedle Františka Kupky jsou na výstavě například díla Marcela Duchampa a jeho bratří. Práce skupiny je k vidění v České republice vůbec poprvé.
Bratři Duchampové na zahradě v Puteaux mezi lety 1910 až 1914.
Bratři Duchampové na zahradě v Puteaux mezi lety 1910 až 1914. | Foto: Muzeum Kampa

Pražské Museum Kampa oslavilo 98. narozeniny zakladatelky Medy Mládkové novou výstavou František Kupka a umělecká skupina v Puteaux.

Na šesti desítkách děl představuje seskupení umělců, kteří se usadili na pařížském předměstí Puteaux a významně zasáhli do vývoje moderního umění. Vedle Františka Kupky, jemuž je Museum Kampa především zasvěcené, jsou na výstavě díla například Marcela Duchampa a jeho bratrů. 

Jean Metzinger: Studie k portrétu Alberta Gleizese (1911).
Jean Metzinger: Studie k portrétu Alberta Gleizese (1911). | Foto: Muzeum Kampa

Počátky spolupráce skupiny z Puteaux spadají do roku 1911 do ateliéru Jacquesa Villona, kde se scházeli Albert Gleizes, Francis Picabia, Roger de La Fresnaye, Fernand Léger, Jean Metzinger, Františe Kupka, ale i literáti, například básník Guillaume Apollinaire. Ke směru se přidali i oba bratři Jacquesa Villona - sochař Raymond Duchamp-Villon a Marcel Duchamp.

Několik členů skupiny z Puteaux později vytvořilo sdružení Section ďOr (Zlatý řez). S nimi vystavoval nakonec i František Kupka.

František Kupka: Kaštanovník v květu (1906).
František Kupka: Kaštanovník v květu (1906). | Foto: Muzeum Kampa

"Výstava mimo jiné ukazuje Kupku jako autora, který stál v centru tehdejšího dění," řekla jedna z autorek výstavy, Brigitte Lealová.

Pro o generaci staršího Kupku byla komunita zásadní, protože mu pomáhala nenechat se svázat konvencemi a lépe se mu tak pracovalo na výtvarném vyjádření.

Výstava, která vznikla ve spolupráci s pařížským Centre Pompidou, potrvá do ledna 2018.

 

Právě se děje

Další zprávy