Však vy se tou morseovkou v našich vzkazech prokoušete, vzkazuje kapela alt-J

Alena Bílková
18. 7. 2017 20:00
Až se ve středu v půl desáté večer na festivalu Colours of Ostrava rozezní písničky britské kapely alt-J, zaostřete na basistu a klávesistu Guse Unger-Hamiltona. Mezi koníčky někdejšího studenta anglické literatury patří čtení, sledování kriketu a tenisu, vaření, chození do muzeí a provozování restaurace. Právě Gusovi se Aktuálně.cz před Colours dovolalo do Portugalska, rozhovor s ním byl ale větší oříšek, než je ten muškátový.
Skupina alt-J. | Video: YouTube / alt-J

Ať už britská kapela alt-J složila rádiový hit (Left Hand Free), nebo se pustila do éterických balad, nezbavila se image podivínů a introvertů.

Stejně podivínský byl během telefonického rozhovoru i basista a klávesista Gus Unger-Hamilton, kterému se Aktuálně.cz dovolalo na pláž v portugalském Lisabonu, kde se svými kamarády z alt-J hrál na festivalu.

Gusovy jednoslovné odpovědi by se daly snadno pochopit jako arogance. Anebo za nimi stála únava? Když se však člověk podívá na tvorbu alt-J blíž, nejasné útržky vět k téhle kapele sedí.

Alt-J totiž obyčejné termíny nestačí. Dokazuje to i jejich záliba v tvorbě nových slov. Například "deadcrush" vyjadřuje touhu po osobě, která už není mezi živými.

"Baví nás vynalézavost v jazyce, ostatně tak to má spousta spisovatelů," vysvětluje Gus coby bývalý student anglické literatury. "Vnímáme, že naše slova se dostávají do běžné řeči. Vidíme, jak je lidi používají v on-line komunikaci." O lásce se podle jeho slov kapela snaží psát způsobem, jaký tu ještě nebyl. A pravděpodobně se jí to i daří.

Ve své fanoušky má Gus naprostou důvěru. Věří jim, že se prokoušou přes oznamování nových singlů na sociálních sítích binárním kódem nebo morseovkou. A že ocení novou světelnou show, s níž letos alt-J zazářili na festivalu v Glastonbury. "Světla jsou skvělý způsob, jak vylepšit koncert. Myslím, že lidé pochopí, že s velkým pódiem přijde i větší show. Zatím reagují skvěle."

Zatímco ostatní se snaží dělat marketing jasně a jednoduše, alt-J jdou proti proudu.

alt-J

  • Britský tisk považuje trio alt-J za momentálně nejzajímavější ostrovní kapelu. Její debut An Awesome Wave získal v roce 2012 Mercury Prize, za druhé album This Is All Yours cenu pak obdržela Grammy. Třetí album Relaxer vyšlo letos.
  • Víc než sošky za skupinu ale mluví originální hudební rukopis plný kontrastů. Sami alt-J se považují za folkovou kapelu, jejich tvorba se však rozpíná až za hranice art rocku.
  • Šeptavý, tlumený zvuk vznikl údajně proto, aby na koleji, kde jako vysokoškolští studenti původně tvořili, nerušili ostatní. Nečekanou třešničkou na jejich "hudebním dortu" je nepřeslechnutelný erotický náboj.

"Nikdy jsme nechtěli být úspěšní. Náš cíl je dělat jen dobrou hudbu," vysvětluje Gus. Prakticky totožně odpovídá i na otázku ohledně poměrně odvážného kroku, kdy po komerčně úspěšné desce This Is All Yours kapela na novém albu Relaxer přišla s komplikovanějšími písněmi s nadprůměrně dlouhou stopáží. "Nikdy jsme nepřemýšleli nad tím, jestli budeme popaři, nebo umělci. Nás prostě baví psát hudbu, nejde nám o úspěch."

A tak to má Gus se vším. Coververzi písně House of the Rising Sun udělali prostě jen proto, že tu písničku mají rádi. Miley Cyrusová je podle něj fajn holka a s Ellie z britské nadějné kytarovky Wolf Alice se mu na singlu 3WW pracovalo skvěle. Proč že si v Londýně otevřel restauraci? Prostě proto, že má rád jídlo.

Gus působí dojmem, že se mu věci v životě dějí tak nějak samy. Koníčky? Ty má prý jako každý jiný: rád čte, sleduje kriket a tenis, vaří a chodí do muzeí. "Nejraději mám impresionismus. Působí velmi moderně a revolucionářsky, v dějinách umění je to vzrušující posun."

Budoucnost? Fanoušci se prý nemusí obávat, jestli se kapela popere s onemocněním člena Thoma Sonny Greena, které vážně poškozuje jeho sluch. Podle Guse alt-J v ohrožení nejsou. V ohrožení je ale podle něj Británie po brexitu, o tom už ale podle vlastních slov mluvil mockrát. 

Ačkoli se alt-J na aktuální desce Relaxer vrátili ke kořenům své domoviny, největší inspirací je pro ně právě cestování. Z Lisabonu Gus na rozloučenou vzkázal: "Chodíme teď hodně na pláže, mluvíme často o moři. Možná uděláme plážové album."

 

Právě se děje

Další zprávy