"Vodní" instalace Magdaleny Jetelové bude v Národní galerii až do listopadu

Kultura Kultura
3. 9. 2017 11:46
Národní galerie v Praze se rozhodla prodloužit výstavu Dotek doby Magdaleny Jetelové ve Veletržním paláci. Její site-specific instalaci, která zaplňuje v podstatě celou Malou dvoranu, a přilehlou výstavu autorčiných soch či kreseb bude možné vidět do 19. listopadu. Osm prací Magdaleny Jetelové pak zůstane v Národní galerii natrvalo.
Dotek doby.
Dotek doby. | Foto: Národní galerie

Velkoplošná instalace Magdaleny Jetelové Dotek doby, umístěná v Malé dvoraně Veletržního paláce, bude k vidění až do poloviny listopadu. Podle Národní galerie si ji do dnešního dne prohlédlo přes 20 tisíc lidí.

"S ohledem na výjimečnost a náročnosti instalace, která pracuje ojedinělým způsobem s architekturou Malé dvorany, jsme se rozhodli výstavu prodloužit až do 19. listopadu letošního roku," říká kurátorka Milena Kalinovská.

Výstava prací světoznámé sochařky Magdaleny Jetelové je koncipována do dvou oddělených, ale vizuálně propojených prostorů. Malou dvoranu zcela zaplňuje site-specific instalace Dotek doby.

"Jetelová pohlíží na prostor jako na arénu veřejné reflexe, chce divákům zprostředkovat zážitky. Instalace naplněná vodou je 40 metrů dlouhá a přes 11 metrů široká se zrcadlovou chvějící se stěno, která je více než dva metry vysoká," popisuje Milena Kalinovská dílo, které je pokračováním prostorových projektů, jež umělkyně realizovala v newyorském MoMA či londýnské Tate.

V přilehlém mezaninu jsou pak vystavené autorčiny slavné sochařské práce od 80. let společně s řadou kreseb, light-boxu a fotografii.

Národní galerie získala v letošním roce z rozhodnutí Poslanecké sněmovny mimořádnou finanční podporu ve výši 18 milionů korun na nákup děl současného umění, které ve sbírkách galerie téměř chybí. Součástí letošních akvizic se stal i Stůl (1986) Magdaleny Jetelové.

Výstava Magdaleny Jetelové ve Veletržním paláci.
Výstava Magdaleny Jetelové ve Veletržním paláci. | Foto: Národní galerie

Darem umělkyně získá galerie do svých sbírek i osm dalších prací, mezi nimi dřevenou sochu Setkání (1992), kresby laserem Henry Moore Studio (1991), kresbu pyrotechnikou Recyklace minulosti (2016), kresbu uhlem Ultima Ratio (2017) nebo rozsáhlé plátno Time Future Contained in Time Past (2010-2017).

 

Právě se děje

Další zprávy