Vláda chce podpořit vznik filmů i her, prosadí zákon o veřejné kulturní instituci

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 1. 2022 15:56
Předložit do poloviny roku 2023 zákon o veřejných kulturních institucích, který by umožnil transformaci příspěvkových organizací jako Národní galerie nebo Národního divadla, zvýhodnit mecenášství nebo přeměnit Státní fond kinematografie, se zavazuje nová vláda premiéra Petra Fialy z ODS.
Nový ministr kultury Martin Baxa (na snímku z předloňského kongresu ODS).
Nový ministr kultury Martin Baxa (na snímku z předloňského kongresu ODS). | Foto: Václav Vašků

Teze týkající se ministerstva kultury, jejž vede Fialův stranický kolega Martin Baxa, jsou součástí v pátek zveřejněného programového prohlášení.

To zčásti kopíruje text koaliční smlouvy, kterou vládní strany uzavřely po podzimních parlamentních volbách.

Také v programovém prohlášení vláda opakuje, že v tomto volebním období "bude směřovat" k dosažení jednoho procenta výdajů na kulturu ze státního rozpočtu, bez náhrad církvím a náboženským společnostem. Tento nápad zaznívá od 90. let minulého století, přestože ho deklarovaly už dřívější vlády, žádná jej zatím nenaplnila.

Rovněž zákon o veřejných kulturních institucích, jenž by příspěvkovým organizacím jako Národnímu divadlu, České filharmonii nebo Národní galerii umožnil pružnější hospodaření, slibovaly předešlé vlády.

Ministerstvo kultury nově vedené Martinem Baxou z ODS chce obecně zlepšit podmínky financování národních kulturních institucí, více podpořit dění v regionech a kreativní průmysl, daňově zvýhodnit mecenášství nebo zapojit Senát do volby rad České televize a Českého rozhlasu. Tento bod vláda slibuje prosadit v průběhu roku 2022. Hospodaření veřejnoprávních médií hodlá podrobit dohledu Nejvyššího kontrolního úřadu.

Programové prohlášení navazuje na koaliční smlouvu rovněž v oblasti autorského práva. Zavazuje se jeho k úpravě práva tak, aby odpovídalo překotnému rozvoji digitálních platforem přenášejících obsah. "Zajistíme jak náležitou ochranu duševního vlastnictví autorů, nakladatelů, vydavatelů a producentů, tak i respektování ostatních lidských práv a svobod, jako jsou svoboda projevu, právo na přístup k informacím, ke kultuře a vzdělání," stojí v programovém prohlášení.

Vláda slibuje nejen nadále podporovat živou kulturu, ale také podnikání v ní.

Oproti koaliční smlouvě zdůrazňuje snahu věnovat zvláštní pozornost institucím připomínajícím dějiny a oběti totalitních režimů 20. století. Minulá vláda schválila, že 30. příspěvkovou organizací ministerstva kultury se stane Památník ticha. Ten převezme aktivity obecně prospěšné společnosti, jež dosud pod stejným jménem upozorňovala na židovské transporty v objektu bývalého pražského nádraží Bubny.

Nynější vláda chce v této oblasti podporovat více projektů včetně Památníku Lety, věznice v Uherském Hradišti nebo Rudé věži smrti ve Vykmanově u Ostrova.

Ministerstvo avizuje též podporu takzvaného kreativního odvětví včetně filmového průmyslu, kde chce navázat na již existující pobídky pro zahraniční štáby pracující v Česku. Bývalá vláda na ně každý rok uvolňovala méně peněz, než bylo nakonec potřeba. Státní fond kinematografie aktuálně kvůli rozpočtovému provizoriu a vyčerpání dotací zastavil příjem žádostí o filmové pobídky. Nová vláda ho chce transformovat na Státní fond audiovize tak, aby mohl podporovat i jiné projekty než jen tradiční film, třeba herní průmysl.

Největší podíl práce na transformaci odvede sám fond, přípravy začaly již za bývalého ministra Lubomíra Zaorálka z ČSSD.

Evergreenem českých vlád je nalezení dost peněz pro památky a příprava nové legislativy, která by odpovídala majetkovým poměrům tři desítky let po přijetí památkového zákona, byť od té doby mnohokrát novelizovaného.

Vláda premiéra Petra Fialy slibuje revizi památkového zákona v návaznosti na upravený stavební zákon. Chce podporovat rozvoj knihoven jako kulturních a komunitních center a hledat cesty ke zvýšení čtenářské gramotnosti. Knihy a učební pomůcky musí být bezpodmínečně považované za nezbytné zboží, dodává programové prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy