Virtuosi Pragenses: Český Krumlov je inspirující

2. 7. 2013 22:15
Orchestr doprovodí kytaristku Miriam Rodriguez Brüllovou a flétnistu Alberta Wojnaea Paea
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Bach, Čajkovskij, Vivaldi a Carulli - skladby těchto čtyř velkých skladatelských jmen zazní na festivalu v Českém Krumlově v podání velmi silného tria: kytary, flétny a komorního orchestru.

„Je nám ctí na festivalu vystupovat," přiznal Milan Lajčík, umělecký vedoucí orchestru Virtuosi Pragenses, který doprovodí slovenskou kytaristku Miriam Rodriguez Brüllovou a amerického flétnistu Alberta Wojnaea Paea.

Aktuálně.cz: Budete vystupovat společně s kytaristkou Brüllovou a flétnistou Paem, jak se na spolupráci těšíte, a co si od ní slibujete?

I když jsme ani s jedním z těchto hudebníků ještě nespolupracovali, velmi se na společný koncert těšíme. Kytara, flétna a komorní orchestr jsou si nástrojově a zvukově velmi blízké a do prostředí Maškarního sálu v Krumlově se navíc velice hodí.

A.cz: Jaké skladby jste si připravili a proč?

Program koncertu sestavila dramaturgie českokrumlovského festivalu a nám se velmi zamlouvá. Jde o Braniborský koncert G dur číslo 3 Johanna Sebastiana Bacha, Serenádu pro smyčce od Čajkovského, potom Vivaldiho Koncert pro kytaru a smyčce D dur a Koncert pro flétnu a kytaru G dur od Ferdinanda Carulliho.

A.cz: Jak se budete sehrávat? Kolikrát si spolu skladby nacvičíte? Budete mít vůbec všichni ve svých nabitých programech čas?

Čas na zkoušky si samozřejmě najdeme a přizpůsobíme se také možnostem našich sólistů.

A.cz: Hráváte často v této kombinaci? S kytarou a flétnou? Je tato kombinace něčím výjimečná?
 
Tyto dva nástroje jsou pro komorní orchestr velmi vítaným spoluhráčem. Navíc je velkou výhodou, že v hudební literatuře existuje obrovské množství skladeb právě pro tyto sólové nástroje s doprovodem orchestru.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A.cz: Váš soubor byl založen v roce 1970. Jak se za ta léta změnil jeho repertoár? Jsou třeba skladby, které jsou v repertoáru stálicemi? A naopak skladby, které zahrajete několikrát a konec?

Určitě jsou i u nás v repertoáru našeho orchestru stálice mezi skladbami, ať už jsou to symfonie, smyčcové serenády nebo instrumentální koncerty. Vyhýbáme se skladbám tzv."na jedno provedení"…

A.cz: Hrajete téměř všechno, od baroka až po hudbu 20. století. Které skladby jsou vám bližší? Dokážete se díky nim například vcítit do doby, ve které vznikaly?

Neděláme rozdíly mezi skladbami současnými a klasikou. Do obou je nutné se vcítit a my se o to samozřejmě co nejvíce snažíme.

A.cz: Vystupovali jste v mnoha zemích, jak se těšíte na krumlovské publikum?

Do Krumlova a hlavně na festival se moc těšíme, je nám ctí na něm vystupovat. Známe místní publikum a to nádherné inspirující prostředí Maškarního sálu.

A.cz: Budete mít v Krumlově čas zajít si na nějaké jiné koncerty? Co byste si určitě nechtěli nechat ujít?
 
Bohužel nám čas nedovolí zajít si na jiné koncerty, povinnosti nás volají a my se hned po koncertě vracíme zpět do Prahy. Snad někdy příště.

Čtěte také:

Trojboj v Krumlově: kytara, flétna a smyčce

 

Právě se děje

Další zprávy