VIDEO Lady Gaga je méně nahá než Botticelliho Venuše

Kultura Kultura
20. 8. 2013 13:40
Lady Gaga vydala "postmoderní" video k singlu Applause
Foto: Profimédia

Video - Nové album Lady Gaga Artpop provází poměrně chaotická marketingová kampaň. Minulý týden unikl singl Applause na net, nyní přichází vskutku "postmoderní" video, které se hemží všemožnými citacemi a popkulturními odkazy. Jen namátkou vybereme některé z nich.

Každý určitě pozná odkaz na Botticelliho Zrození Venuše. Lady Gaga ovšem není zcela tak, jak Venuše vystoupila z moře, má na sobě podprsenku a kalhotky z mušlí - nádherně kýčovité!

Foto: Profimédia

Další ze skutečně neobvyklých nápadů se objeví na jednom z dvanácti kostýmů, které Gaga v klipu používá. Je to světélkující ocas jednorožce na kalhotách vyrobených ze střípků skla...

V dalších černobílých záběrech tančí Gaga zahalená v temnotě v bílém nafukovacím polštáři. Černá a bílá nás mohou zavést až k odkazu na Sedmou pečeť Ingmara Bergmana, kde v podobném záběru mluví Smrt.

Neobyčejný nápad předvádí i s labutí stylizací. Ale o tom, že by se Gaga stala pokračovatelkou Jeffa Koonse (jak naznačuje v textu písně), o tom nemůže být ani řeč.

Foto: Profimédia

V odkazech by se dalo pokračovat i dál - například ruce zakrývající ňadra použila už kdysi Janet Jackson na provokativní obálce magazínu Rolling Stone a mnoho jejích popových epigonek i později.

Hodně extravagantní video má na svědomí dvojice fotografů Inez van Lamsweerde a Vinoodh Matadin. Lady Gaga představí singl Applause poprvé živě na předávání cen MTV 25. srpna v Brooklynu.

Čtvrté album Lady Gaga Artpop vyjde 11. listopadu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy