VIDEO Beyoncé překvapila svět. Vydala "vizuální album"

Kultura Kultura
13. 12. 2013 15:05
Beyoncé neočekávaně vydala své páté studiové album

Praha - Popová diva Beyoncé pořádně překvapila hudební svět, když vydala své páté studiové album. Bez předchozí kampaně vyšlo v pátek ráno (13. prosince) online na iTunes.

Nové "vizuální album" překvapilo i fanoušky, kteří čekali vydání nástupce alba "4" z roku 2011 až v příštím roce. Tak je také slibovala i sama Beyoncé ještě na začátku tohoto týdne.

Beyoncé
Beyoncé | Foto: Reuters

Dvaatřicetiletá držitelka pěti Grammy novinku ohlásila jen v krátkém videu na své facebookové stránce. "Zkrátka jsem chtěla, aby vyšlo, až bude hotové," řekla k utajování.

Eponymní album obsahuje čtrnáct skladeb a sedmnáct videí. Hvězdných hostů je skutečně mimořádný seznam: od partnera Beyoncé Jay-Z, přes Drakea, Franka Oceana, Pharrella Williamse až k dceři Beyonce Blue Ivy, která zpívá v písni Blue, na songu Flawless se zase podílí nigerijský autor Chimamanda Ngozi Adichie.

Beyoncé "Blow"
Beyoncé "Blow" | Video: Aktuálně.cz

Každá píseň na albu má své vlastní video. V blízké budoucnosti by měla videa být k dispozici i na Youtube, kde jsou zatím třicetivteřinové ukázky.

Mezi režiséry se objevují zvučná jména jako Terry Richardson, Jake Nava, Hype Williams, Jonas Akerlund, Melina Matsoukas a Pierre Debusschere. Kelly Rowland a Michelle Williams se očekává, že portrétový vzhled v jednom z videí.

Do běžné distribuce album vstoupí až po týdenní exkluzivitě na iTunes, tedy zřejmě těsně před Vánocemi. Příští týden také Beyoncé oznámí dva singly.

"Když hudbu doprovází obraz, prožívám víc, než když ji jen slyším. Obrazy jsou spojené s pocity, emocemi, vzpomínkami z dětství, myšlenkami o životě, snech a dalšími představami. Všechny souvisí s hudbou," říká Beyoncé k vizuální stránce alba.

Beyoncé "Drunk In Love"
Beyoncé "Drunk In Love" | Video: Aktuálně.cz

Beyoncé není jediná, která zvolila moment překvapení, který také zajistí, že se album nedostane do nelegální distribuce ještě před oficiálním vydáním. Podobnou strategii zvolili v roce 2007 také Radiohead s deskou In Rainbows, za kterou fanoušci mohli zaplatit libovolnou částku. Letos podobně nenadále vydal The Next Day také David Bowie a ve vlastní produkci se vrátili po dvaadvaceti letech i My Bloody Valentine.

Tracklist alba:
Pretty Hurts
Haunted
Drunk in Love (ft. Jay Z)
Blow/Cherry
No Angel
Yoncé/Partition
Jealous
Rocket
Mine (ft. Drake)
XO
Flawless (ft. Chimamanda Ngozi Adichie)
Superpower (ft. Frank Ocean)
Heaven
Blue (ft. Blue Ivy)

Seznam videí:
Pretty Hurts (režie: by Melina Matsoukas)
Ghost (Pierre Debusschere)
Haunted (Jonas Åkerlund)
Drunk in Love (Hype Williams)
Blow (Hype Williams)
No Angel (@lilinternet)
Yoncé (Ricky Saiz)
Partition (Jake Nava)
Jealous (Beyoncé, Francesco Carrozzini & Todd Tourso)
Rocket (Beyoncé, Ed Burke & Bill Kirstein)
Mine (Pierre Debusschere)
XO (Terry Richardson)
Flawless (Jake Nava)
Superpower (Jonas Åkerlund)
Heaven (Beyoncé & Todd Tourso)
Blue (Beyoncé, Ed Burke & Bill Kirstein)
Grown Woman (Jake Nava)

 

Právě se děje

Další zprávy