Větší problém než máš ty. Umění, které pocítíte

Větší problém než máš ty. Umění, které pocítíte
Kinterova obsese světelnými zdroji. Jednou z rovin vnímání díla podle autora může být "i paměť těch lampiček, kde všude svítily..."
Paradise now. V další místnosti najdete naopak chladně a odosobněně působící instalaci sériově vyráběných hrazení, která Kintera ozvláštnil přivařenými parohy a sestavil ve skupinu komunikujících objektů.
Projdete-li kolem stáda trubkovitých tvorů do další místnosti, naleznete ji prázdnou. Jen pod stropem je umístěna větev s havranem v tesilkách, černém roláku a s křivákem ledabyle pověšeným vedle sebe. Když se otočíte k odchodu, ozve se jeho skřípavý hlas: I see your future...You know what you have to do. Do you? Do you?... Bad time for you, good time for me...
Do další části výstavy musíte minout  depresivně vrnící a monotónně se šoupající kbelík, který se jakoby v posledním tažení v útržkovitých intervalech kroutí kolem své osy. Pod ním je skrytý A Bigger Problem Than Yours. Objekt, který dal výstavě jméno.
Foto: Jan Langer
Jan Langer
1. 2. 2010 21:28

Při pohledu na sochu chlapečka, který mlátí hlavou do zdi Rockefellerova centra, prý v New Yorku jedna žena zkolabovala. Autor této instalace Krištof Kintera, jeden z nejúspěšnějčích českých umělců a spolutvůrců Entropy, představuje v galerii Jiří Švestka sedm objektů a osm obrazů, které nenechají chladnými ani vás. Projděte si pozvánku na výstavu Větší problém než máš ty.

 

Právě se děje

Další zprávy