Veteráni to na videocenách MTV projeli

Reuters, mor
1. 9. 2006 10:17
New York - Cenu MTV za Videoklip roku získala pop-punková kapela Panic! at The Disco. Převálcovala Red Hot Chili Pepers i Madonnu.

Ceremoniál se konal v noci na pátek a Panic! at The Disco převzali nejprestižnější trofej pod dohledem třiceti kamer za skladbu I Write Sins Not Tragedies - necelý rok od vydání premiérového alba.

Nejvíc šancí na některé z ocenění - včetně onoho hlavního - měla rocková superstar Red Hot Chili Peppers a hispánská zpěvačka Shakira, shodně po sedmi; Madonna byla nominována v pěti kategoriích.

James Blunt
James Blunt | Foto: Aktuálně.cz

Ale situace z minulého roku, kdy byli sedmkrát oceněni Green Day, se v ani v náznaku neopakovala. Tolik cen letos nikdo nepobral; a hlavní favorité, k nimž kromě jmenovaných patřila i Christina Aguilera, nakonec odešli skoro s prázdnýma rukama. Jen Shakira a RHCP proměnili po jedné nominaci. 

Zato James Blunt, zpívající voják a přítel topmodelky Petry Němcové, dostal hned dvě ceny za klip ke svému největšímu hitu You're Beautiful: nejlepší mužské video a nejlepší filmařské zpracování. 

V kategorii nejlepší ženské video se radovala Kelly Clarksonová, uspěla s písní Because of You. Rodačka z Texasu je jedním z nejúspěšnějších produktů televizní show American Idol, zámořské varianty SuperStar.

Nejlepším popovým videoklipem se stal song Stupid Girls od Pink. Shakira, Christina Aguilera, Nelly Furtado i Madonna, ty všechny zůstaly za ní. V kategorii r&b se radovala Beyonce. Nejlepším rockovým videoklipem se stala Miss Murder od AFI.    

Beyonce
Beyonce | Foto: Aktuálně.cz

Black Eyed Peas obdrželi cenu v kategorii hip-hop za My Humps, v taneční hudbě uspěli Pussycat Dolls s klipem Buttons. Cenu diváků, do níž podle podle MTV připutovalo celkem čtyřicet milionů hlasů, převzala alternativní kapela Fall Out Boy s klipem Dance, Dance.

Slavnostní ceremoniál udělování cen MTV se po dvou letech, kdy se přestěhoval do Miami, vrátil opět do New Yorku, do Radio City Music Hall. Agentury se ovšem vzápětí shodly, že velká zábava to tentokrát nebyla, zklamala prý i osvědčená jména zábavy jako Beyonce a Justin Timberlake.

Velký sukces nesklidil ani neúspěšný kandidát na prezidenta Al Gore se svým ekologickým apelem: "Naše planeta má problém. Mnoho z vás o něm ví. Můžeme ho vyřešit, pokud budeme jednat rychle. Všichni z vás patří ke generaci, která ma v rukou moc zachránit tento svět," nabádal.

Videoklipy už dávno nejsou hlavním artiklem kanálu MTV a jeho hudební produkce je často kritizována jako barevně křiklavý mainstream pro teenagery; přesto ocenění MTV Video Music Awards televize rozdává dál a pořád je to respektovaná cena světového showbyznysu - právě jako vstupenka do klubu globálních komerčních hvězd.

 

Právě se děje

Další zprávy