Ve věku 82 let zemřel americký herec James Caan známý z filmu Kmotr

ČTK ČTK
7. 7. 2022 20:35
Ve věku 82 let odešel americký herec James Caan známý z filmů Kmotr nebo Misery nechce zemřít. Napsala to agentura Reuters.
Foto: Reuters

"S velkým smutkem informujeme, že Jimmy odešel večer 6. července. Rodina si váží projevů lásky a srdečných projevů soustrasti. Prosí, abyste v této těžké době respektovali její soukromí," stojí v tweetu na Caanově účtu.

Caan dobyl Hollywood v 70. a na začátku 80. let minulého století. Za roli Sonnyho Corleoneho ve snímku Kmotr režiséra Francise Forda Coppoly byl nominován na Oscara za nejlepší výkon ve vedlejší roli.

Pak s hraním náhle přestal, neobjevoval se na veřejnosti, trpěl depresemi a závislostí na drogách. Vrátil se koncem 80. let a vydobyl si uznání výkony ve filmu Misery nechce zemřít, Temná zákoutí nebo Vánoční skřítek.

Caan se narodil do židovské rodiny v newyorském Bronxu jako syn řezníka. Nejprve se chtěl stát fotbalistou, pak ho ale začalo přitahovat herectví, když se na univerzitě setkal s Coppolou. Zapsal se do herecké školy. Po menších rolích na sebe upozornil výkonem ve filmu Red Line 7000 z roku 1965. O rok později se objevil po boku Johna Waynea ve westernu El Dorado. Pevnější pozici v Hollywoodu získal výkonem v Coppolově snímku Lidé deště z roku 1969.

Do generace amerických hereckých talentů se definitivně zařadil v 70. letech, kdy hrál ve filmu Gambler nebo komedii Freebie and the Bean. Caan byl znám také odmítnutými nabídkami, k nimž patří možnost hrát ve snímcích Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Kramerová versus Kramer.

Byl čtyřikrát ženatý a měl pět dětí, z nichž syn Scott ho následoval do herecké profese. Mnoho lidí z filmového světa tento čtvrtek začalo zasílat kondolence, mezi nimi Rob Reiner, který režíroval film Misery nechce zemřít. "Ta zpráva mne velmi zarmoutila. Rád jsem s ním pracoval," napsal na Twitteru.

 

Právě se děje

Další zprávy